perjantai 30. tammikuuta 2009

Apartheid-katsaus viikko 5/2009:

Viron Unabomberille vaaditaan elinkautista. Syyttäjä haluaa virolaiselle Märt Ringmaalle (70) elinkautisen tuomion terroripommituksista, joita hän suoritti venäläisiä vastaan vuosina 1998 -2003. Ringmaa asetti Tallinnan Lasnamäen kaupunginosassa yhteensä 11 pommia, jotka tappoivat 7 venäläistä. Hän asetti pommit venäläisten (lähinnä alkoholistien ja narkomaanien) oleskelupaikkoihin. Suojelupoliisi luonnehti Ringmaata kiihkokansallismieliseksi. (Postimees 27.01.2009)

Viron television Ulkolinja-ohjelmassa toimittaja Astrid Kannel kysyi, palaako Viro Venäjän valtapiiriin taloudellisen kriisin seurauksena? Viron ulkoministeriön edustaja Jüri Kahn kiisti ajatuksen uskoen, että Viro joutuu auttamaan Venäjää. Ohjelma sivusi Venäjän naapurivaltioiden mahdollista romahdusta. Uzbekistan, Tadzikistan, Moldova ja Ukraina saattavat pyytää apua Venäjältä taloutensa pelastamiseksi. (ETV 26.01.2009)

Virolainen talousguru Hardo Pajula pitää devalvaatiopelkoakin tärkeimpänä ”taloudellisena” kysymyksenä sovintoa venäläisvähemmistön kanssa. ”Virossa rinnakkain kehittyvät kaksi yhteisöä joutuivat käsirysyyn, vaikka ruokaa ja napsia oli riittävästi. Miten käy, kun hyveitä on tarjolla vähemmän.” (EPL 28.01.2009)

Virolaiset kävivät rukoilemassa rahtikuljetuksia Venäjältä. Kuljetusliike Jupiter Plusin johtaja Jevgeni Sidorovin mukaan Venäjällä ei ole nyt kenelläkään aikaa muistella pronssiyötä eikä puuttuvaa rajasopimusta. ”Jumalan kiitos omat poliitikkomme ovat myös pitäneet suunsa kiinni eivätkä heitä kranaatteja niskaamme. Kiitos heille siitä. Tilanne muuttuu paremmaksi.” (Äripäev 28.01.2009)

1 kommentti:

lahtari kirjoitti...

Missä tuossa olikaan se apartheid?