sunnuntai 11. tammikuuta 2009

Apartheid-katsaus viikko 2/2009:

Näytösoikeudenkäynti neljää Viron venäläistä miestä vastaan pronssiyön mellakoiden järjestämisestä vapautti odotetusti miehet kaikista syytteistä. Oikeus ei löytänyt mitään todisteita siitä, että mellakat olisivat olleet suunniteltuja. Syytetyistä Maksim Reva kertoi venäläiselle televisiokanavalle Vesti pitäneensä oikeudenkäyntiä alusta lähtien poliittisena. ”Tuomari sanoi yhden lauseen, joka vapautti minut täysin syyllisyydestä. Hän piti syyttäjän ja Viron suojelupoliisin työtä epäpätevänä.” (Eesti Päevaleht online 05.01.2009)
Oikeuden pöytäkirjoista selviää myös, että yksi syytetyistä, Mark Sirõk koki joutuneensa psykologisen painostuksen kohteeksi. Hänet pakotettiin pidätettynä ollessaan lukemaan kolme tuntia Mart Laarin kirjoittamaa historian kirjaa. Entinen pääministeri Mart Laar katsoo omissa historiankirjoituksissaan Neuvostoliiton miehittäneen Viron. (Eesti Päevaleht online 07.01.2009)
Viron suojelupoliisi salakuunteli patsasta vartioineen, Öinen vahtivuoro-järjestön puheluita jo ennen mellakoita. Notsnoi Dazorin johtaja Dmitri Linter analysoi tunnelmaa puhelimessa yöllä hetkeä ennen mellakoita, 25.04.2007, ettei hänen tarvitse tehdä mitään, kun tietty joukko ihmisiä on valmis kaikkeen. ”Pojat ovat valmiita sotaan”, Eesti Ekspress-lehti siteeraa Linterin sanoja. (Eesti Ekspress 08.01.2009)
Syytettynä ollut neljäs mies, toimittaja Dimitri Klensk katsoi, ettei päätös tehnyt vielä Virosta demokraattista oikeusvaltiota. ”Sitä en usko, mutta sen näin, että Viron oikeuslaitos toimii riippumattomasti”, hän kiitteli. (Postimees 06.01.2009)

Venäjän ulkoministeriö katsoi oikeuden päätöksen merkitsevän tappiota historian uudelleen kirjoittajille. ”Oikeudenpäätös vahvisti taas kerran, että se yhteiskunnallinen tyytymättömyys Viron hallituksen provokaatiolle häpäistä neuvostosotilaiden hautoja ja poistaa vapauttajan patsas Tallinnassa, oli oikeutettu. Oisen vahtivuoron johtajien vapauttaminen oli syyllistävä päätös niille, jotka aikoivat pilkata kaatuneiden muistoa ja kirjoittaa historia uudelleen”, Venäjän ulkoministeriö tiedotti Interfaxin kautta. (Eesti Päevaleht online 05.01.2009)

Viron pääministeri Andrus Ansipin saamista vastuuseen pronssiyön tapahtumiin vaativat niin venäläinen media kuin muutamat virolaiset kommentaattorit.
”Joka tapauksessa pääministerin olisi pitänyt kantaa vastuu pronssiyön fiaskosta. Ensiksi, pääministeri edustaa valtiota, joka vei mellakat oikeuteen – ja valtio hävisi. Toiseksi pääministerin lupaus julmasti rangaista huligaaneja on täyttämättä. Kolmanneksi jonkun pitää kantaa pronssiyöstä vastuu”, kolumnisti Ahto Lobjakas kirjoittaa, (Postimees 10.01.2009)

Itäinen poliisipiiri on hädissään viron kieltä taitamattomien poliisien kanssa. Kielipoliisi on antanut sakot 112 poliisille. Kielivaatimukset on täyttämättä yhteensä 160 poliisilla. Alueen poliisipäällikkö Aivar Otsalt pitää mahdottomana poliisien irtisanomista, koska alueen turvallisuus kärsisi. Lisäksi kyseessä ovat hyvin ammattitaitoiset poliisit, joiden työympäristö on venäjänkielinen.
”On mahdotonta, että heidät pitäisi irtisanoa tai vaihtaa toisiin työntekijöihin. On etsittävä muita keinoja motivoida heitä oppimaan valtion virallista kieltä”, poliisipäällikkö sanoi. (Eesti Päevaleht online 10.01.2009)

Ei kommentteja: