maanantai 10. toukokuuta 2010

Pronssisoturi elää vahvempana kuin koskaan

Viron venäläiset eivät ole unohtaneet Pronssisotilasta. Tämä paljastui eilen Voiton päivänä, kun paikalliset venäläiset ryntäsivät kukittamaan uudella hautausmaalla seisovaa Pronssisoturia. Televisio ja lehdet kertoivat, miten tiet ovat tukossa autoista ja kuinka aina vain kasvava ihmismassa yrittää päästä hautausmaalle. Neilikoiden laskeminen pronssisotilaalle osoittautui väen paljouden takia lähes mahdottomaksi. Nyt kukkia eivät enää tuoneet vanhat veteraanit vaan valtaosa kukittajista oli nuoria venäläisiä. He jakoivat toisilleen hautausmaalla Yrjön nauhoja ja Venäjän lippuja!

Kolmen vuoden takainen mellakka ei ole unohtunut. Venäläiset nuoret ovat entistä selvemmin vieraantuneet virolaisesta yhteiskunnasta. He eivät edes yritä teeskennellä integraatiota. Heidän identiteettinsä on venäläinen. Sen he ilmaisevat Pronssipatsaalla kantamalla Venäjän lippua. Aljoshana tunnettu patsas on osa näiden nuorten identiteettiä. Patsas kertoo heille, että he eivät ole Virossa ”miehittäjinä” vaan heillä on täysi oikeus olla ylpeitä venäläisten ja toisten neuvostokansojen saavutuksista fasismin kukistamisessa.

Virolaiset sosiologit olivat huolissaan Venäjän lipuista. Sosiologi Juhan Kivirähkin mielestä venäläiset nuoret olisivat voineet kantaa Viron sinimustavalkeaa lippua. Hän piti Venäjän lippua nuorten protestina ja osoituksena heidän samaistumisestaan Venäjään eikä Viroon. Historioitsija David Vseviov arveli, että Venäjän lipun avulla venäläiset nuoret yrittävät säilyttää oman identiteettinsä. He kokevat olevansa Virossa toisen luokan kansalaisia, mutta samaistuessaan sodan voittajiin, he tuntevat itsensä ensimmäisen luokan kansalaisiksi. Vseviov huomautti, ettei Venäjä ollut toisen maailman sodan voittajavaltio vaan Neuvostoliitto. Hän ihmetteli, miksi tuoda Venäjän lippu tilaisuuteen?

Yhtenä selityksenä nuorten innostukselle käyttää tilaisuudessa Venäjän lippua saattoi olla myös Moskovassa pidetty suuri paraati, joka nostatti venäläisissä voimakasta kansallistunnetta ja ylpeyttä.

Nyt on selvää, että Pronssisotilas on Viron elävin patsas. Venäläisistä on nyt myös muodostunut se niin sanottu viides kolonna. Virolaiset kaivoivat itse oman hautansa. Viron kohtalon kysymys ei ole se, kuinka Virossa voivat virolaiset vaan se, kuinka maassa voivat venäläiset. Kansalaisuus olisi kannattanut viimeistään antaa venäläisille heti pronssimellakoiden jälkeen.

Lähteet:
http://www.tallinnapostimees.ee/?id=260368
http://www.postimees.ee/?id=260774
http://www.postimees.ee/?id=260691

Ei kommentteja: