keskiviikko 12. toukokuuta 2010

Kreikkalaiset haluavat sosialismia

Viron televisiossa oli eilisiltana ensi käden tietoa Kreikasta. Ulkolinjan nuori, kreikkaa puhuva naistoimittaja Katrin Jüriso oli juuri ennättänyt lentokentältä studioon kertomaan, että kreikkalaisille ei kelpaa muu kuin vallankumous. Kreikkalaiset haluavat kommunistit valtaan. Ohjelman juontaja Astrid Kannel häkeltyi, että ymmärtävätkö kreikkalaiset, mitä he haluavat. Jüriso totesi, ettei hän ollut koskaan nähnyt niin lohduttomia kreikkalaisia. Heitä ei kiinnosta EU:n rahavirrat. He ovat kadottaneet uskonsa omaan järjestelmäänsä, jota he pitävät läpimätänä.

EU ja IMF ovat kirosanoja kreikkalaisille. Jürison mukaan saksalaiset saavat pelätä Ateenan kaduilla, ettei heitä hakata. Saksalaiset, IMF ja EU eivät ole nyt suosiossa. Keskustelu paljasti, että Kreikan perusongelmana on se, että maata on hallinnut monarkian ja sotilasjuntan kukistumisesta lähtien, vuodesta 1974 vain kolme perhettä, Papandreu, Karamanlis ja Mitsotakis. Kreikkalaisten käsitys on, että vakausrahastolla tuetaan vain näitä perheitä ja vallassa olijoita. Tavallinen kreikkalainen joutuu edelleenkin maksamaan viulut.

Arvelinkin, ettei valtiovarainministerimme Jyrki Katainen edes ymmärrä, mitä kansanvalta tarkoittaa. Toissa yönä Brysselissä koolla olleet poliitikot, 750 miljardin euron tukipaketin, kasanneet valtiovarainministerit eivät edustaneet kansanvaltaa, kuten Katainen esitti. Brysselissä ei todellakaan kansanvalta selättänyt markkinavoimia. Päinvastoin. Siellä markkinavoimien parhaat kaverit, EU-maiden päättäjät, tekivät kaikkensa pelastaakseen markkinavoimat.

Kansanvalta toteutuu sitten, kun kreikkalaiset tulevat kaduille ja ilmoittavat, ettei heille kelpaa EU:n paketti. Erityisesti nuoret ovat Kreikassa kommunisteja. He saattavat piankin näyttää Kataiselle, mitä kansanvalta tarkoittaa.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Mitäpä olisi pankin ryöstäminen verrattuna pankin perustamiseen.