keskiviikko 12. toukokuuta 2010

Ikestä ei pelastajaa

Ilkka Kanerva paljasti eilen Tallinnassa esiintyessään, että hän liittoutui Saksan ulkoministerin kanssa Venäjää vastaan Viron pronssimellakoiden yhteydessä. Kanervan mukaan oli selvää, että Viro oli oikeassa ja Venäjä väärässä.
”Kysymyksessä oli koko EU:n uskottavuus. Jos EU ei olisi liittoutunut Viron tueksi, koko EU olisi kadottanut merkityksensä”, Kanerva sanoi.

Kanerva esiintyi Tallinnassa suomalaisten liikemiesten järjestämässä tilaisuudessa von Krahl-teatterissa.

Kanerva oli ulkoministerinä täysin Suomen virallisen linjan mukainen: Suomi ei koskaan asetu Venäjän puolelle yhtäkään EU-maata vastaan. Kanerva korosti, miten voimakas tapahtuma Viron pronssimellaka oli. Kaikki muuttui. Suomelle tuli tärkeäksi olla Viron asialla.

Matti Vanhasen hallituksessa istui pronssimellakoiden aikaan keväällä 2007 kaksi uskomatonta hahmoa: Paavo Väyrynen ja Ilkka Kanerva. Oudompi olisi luullut, että hallituksessa on vahvat Venäjä-kortit ja Suomen pelastusenkelit. Molemmat ovat niin sanottuja yya-miehiä ja eläneet ”kotiryssä”-ajan. Totuus oli toisenlainen.

Kanervan mukaan hänellä ei käynyt mielessäkään ottaa yhteyttä venäläiseen osapuoleen sovitellakseen Viron kriisiä. Kanerva pahoitteli, ettei suomalainen media tiennyt tätä.

Kanerva epäili, että suomalainen media luuli häntä yhä suomettuneeksi, ja sen takia järjesti hänelle julkisuudessa sellaisen myllytyksen, että hänestä päästiin eroon.

”Se varmasti vaikutti asiaan”, hän vastasi kysymykseen, haluttiinko hänestä eroon epäiltyjen hyvien suhteiden takia Venäjään.

Hän arvosteli Viron presidentti Toomas Hendrik Ilvestä siitä, että tällä on liipaisinsormi turhan herkässä Venäjän suhteen.

”Jotkut piirit Virossa ovat ymmärtäneet Nato- ja EU-jäsenyyden antavan oikeuden heitellä kiviä Venäjän suuntaan. Ulkoministeri Paetilla ja pääministeri Ansipilla on terve suhde Venäjään, mutta presidentillä on liipaisinsormi turhan herkässä”, Kanerva valitti.

Hän lisäsi, että samanlaista rasittavaa uhoilua Venäjän suhteen harrastaa Baltian maiden lisäksi myös Puola. Kanervan tiedot ovat hiukan puutteelliset, sillä todellisuudessa Venäjällä Viron pääministeri Andrus Ansip voittaa epäsuosiossa Ilveksen mennen tullen. Pronssimellakoiden jälkeen Ansip on Venäjällä persona non grata.

Kanerva yritti Viron pronssimellakoiden avulla kääntää takkinsa perusteellisesti, mutta ei onnistunut vakuuttamaan tästä suomalaista mediaa.

Kanerva vahvisti ulkoministerinä sen vanhan totuuden, jonka Stalin tiesi vuonna 1939: baltti pettää aina Venäjän. Se tekee sen yhdessä Saksan kanssa.

Näin se oli jo vuonna 1939, kun Baltian maat ja Suomi heilastelivat Natsi-Saksan kanssa Neuvostoliittoa vastaan. Mikään ei ole muuttunut. Kun Suomelle tuli tilaisuus kerrankin käyttää Venäjä-osaamista, mitä Kanerva teki? Hän valitsi Saksan yhdessä Venäjää vastaan. Oli ihan oikein, että Kanerva sai mennä.

Ei kommentteja: