sunnuntai 30. toukokuuta 2010

Kapitalismin paluu toi rasismin

Maailmassa olisi aika ryhtyä puhumaan kapitalismin paluusta eikä suinkaan Neuvostoliiton hajoamisesta. Kysymyksessähän on yksi ja sama asia. Tämä ajatus heräsi israelilaisen Efraim Zuroffin Guardian-lehdessä käynnistämästä keskustelusta Unkarin romanien ongelmista.
http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2010/apr/09/jobbik-hungary-election-nazi-war-criminal

Eräs kommentoija oli sitä mieltä, että Neuvostoliiton hajoaminen on syynä romanien ongelmiin Unkarissa. Neuvostoliiton ja sosialismin aikana Unkarissa oli kaikilla pakko olla työpaikka. Myös romaneille löytyi töitä. Heidän työpaikkansa olivat raskaassa teollisuudessa ne kaikkein likaisimmat.

Kun Neuvostoliitto sitten romahti, Unkarin raskas teollisuus katosi ja romanit jäivät ensimmäisenä työttömäksi. Valkokaulustyöpaikoista heidän oli turha uneksiakaan.

Sama ilmiö näkyi Kuubassa. Siellä oli 2000-luvun alussa siirrytty osittain jo dollaritalouteen. Kansainvälisissä hotelleissa tarjoilijat saivat tienata osan palkasta dollareissa. Se oli johtanut siihen, että tarjoilijoiden ammattikunta vaalentui. Mustaihoiset jäivät jalkoihin eivätkä päässeet nauttimaan samassa määrin dollaritaloutta. He korvautuivat valkoisemmilla työntekijöillä.

Tätä ilmiötä on vaikea selittää mitenkään muuten kuin siten, että kapitalismi ja rasismi, täsmällisemmin kapitalismi ja eriarvoisuus kuuluvat yhteen. Sosialismissa ja erityisesti Neuvostoliitossa mikään ei ollut niin suuri rikos kuin kiihotus kansanryhmää vastaan. Etnisyydestä ei saanut tehdä numeroa. Samapalkkaisessa järjestelmässä ei tietenkään tarvittu myöskään feminismiä. Sitäkin tarvitaan vain kapitalismissa.

Räikeimmät esimerkit kapitalismin paluun vaikutuksista ovat tietenkin Viro ja Latvia. Ne heittivät sosialismin mukanaan tuoman vähemmistön kokonaan yli laidan kilpailemasta samoista työpaikoista. Tämä tehtiin viemällä heiltä kansalaisuus. Monet venäläiset Virossa ovat sitä mieltä, että kansalaisuuden riistolla ei ole koskaan ollut muuta tarkoitusta kuin estää venäläisten kilpailu samoista työpaikoista virolaisten kanssa.

Amnesty International sanoo saman asian perinteisesti kapitalismin lähtökohdista käsin: talouslama on lisännyt rasismia Euroopassa. Erityisesti näin on käynyt Slovakiassa, Unkarissa ja Italiassa.
Oikeampi ilmaisu asialle on tietenkin se, että sosialismin vähyys on lisännyt rasismia Euroopassa.
http://www.e24.ee/?id=269529.

Riiassa vierailulla ollut suuri venäläinen ajattelija Vladimir Zirinovksi lisäsi oman mausteensa keskusteluun. Hänen mielestään latvialaiset eivät oikeasti vihaa venäläisiä. Syynä on se, että heti itsenäistymisen jälkeen Yhdysvallat lähetti Latviaan Amerikan latvialaisia (ja Viroon Amerikan virolaisia), jotka vihaavat venäläisiä. Venäläisviha on kapitalistisen Amerikan tuontitavaraa Virossa ja Latviassa.
http://www.delfi.ee/news/paevauudised/valismaa/video-zirinovski-ma-raiskan-riias-oma-kallist-aega.d?id=31352745

Ei kommentteja: