keskiviikko 5. toukokuuta 2010

Kreikka kaataa Viron euron

Huonot uutiset Kreikan suunnalta saattavat olla kohtalokkaita Virolle. Viron pääsy euro-maiden joukkoon ei riipu Virosta itsestään vaan sen ratkaiseekin Kreikka. Jos EU-maat saavat tarpeekseen ongelmia tuottavista euro-maista, uusien jäsenmaiden euroon liittymistä varmasti lykätään.

Viron hallitusvastuussa oleva reformipuolue on sitoutunut niin vahvasti euron tuloon, että jos euroon liittyminen lykkääntyy, seuraukset saattavat olla tuhoisat. Viron hallitus voi kaatua jo ennen ensi kevään vaaleja. Näin saattaa käydä, vaikka euro katoaisi kokonaan maailman markkinoilta.

Virossa on uskottu euron tuovan investointeja. Euro on mantra, jonka kuvitellaan nostavan Viron talouden taas nousuun, tuovan työpaikkoja ja nostavan palkkoja. Suomessa on ollut euro jo vuosia, mutta investoinnit kiertävät silti Suomen kaukaa. Ei ole mitään syytä olettaa, että tilanne Suomenlahden eteläpuolella olisi toisenlainen.

Viroon on tullut yhä kiihtyvällä tahdilla suomalaisia alihankintayrityksiä. S-ryhmä etsii halpoja tuottajia omille tuotemerkeilleen. Viron matka tytäryhtiötaloudeksi, Suomen siirtomaaksi on sen sijaan entistä kiivaampaa. Kuten eräs suomalainen yritysjohtaja sanoi, Viron paras kilpailuvaltti on alhaiset palkat ja niitä pitää vielä alentaa.

Ruotsalaisten pankkien Swedbankin ja SEB:in käyttäytyminen Baltiassa ja Ukrainassa ei mitenkään eroa ranskalaisten ja saksalaisten pankkien toheloinnista Kreikassa. Samalla tavalla siellä rakennettiin kiinteistökuplaa ja tulevaisuutta vailla todellisia riskianalyysejä. Kaikki Baltiassa rakentui väärälle mielikuvalle maiden elinkelpoisuudesta. Propagandaa rakennettiin vääristelemällä historiaa ja tuottamalla hölynpölyä maiden ”vaikeasta” menneisyydestä.

Ruotsalaispankit menivät halpaan ja maksavat siitä itse laskun. Virossa pelätään nyt, että ryvettyneet pankit, Swedbank ja SEB yhdistyvät. Se merkitsisi Viron viimeisille hyväpalkkaisille valkokaulustyöläisille piinaviikkoja. Puolen pankkivirkailijoista saisivat lähteä.

Virossa ei pitäisi olla todellisuudessa ollenkaan kiire liittyä euroon. Englanti ja Ruotsi tuskin enää koskaan liittyvät tämän maksukierroksen jälkeen euroon. Viron hinkua päästä euroon ei selitä mikään muu kuin perinteinen fenno-ugrien huono itsetunto. Samalla tavalla kuin Suomi hakusi kovaan ytimeen, virolaiset eivät usko olevansa lännessä ilman euroa. Me periferiset satelliitit, ruotsalaisten mielestä mongoleilta vaikuttavat kansat, juoksemme amokia muiden mieliksi.

Euroon ei pitäisi ottaa maita, joilla ei ole minkäänlaista kykyä osallistua euron pelastustalkoisiin. Kuolemankielissä olevan taloutensa kanssa kamppailevasta Virosta ei koskaan saada maksumiestä Kreikalle saati muille velkaisille Etelä-Euroopan maille.

Paras ehdotus, joka Kreikan kriisin yhteydessä on vastaan tullut, oli eräs Kauppalehden kommentoijan ehdotus, että kriisistä selvitään sosialisoimalla Kreikan laivanvarustamot ja tuotantolaitokset. Kauanko menee, että ajatus nousee blogikommentista otsikkoon?

Ei kommentteja: