torstai 29. huhtikuuta 2010

SAFKA valitti Ylen Viro-vääristelystä

SAFKA valitti eilisestä Yleisradion A-studion ohjelmasta, jossa jälleen kerran vääristeltiin ja vähäteltiin Viron venäläisten asemaa. Ohjelma antoi mielikuvan, että Viron venäläiset ovat toisen luokan kansalaisia, kun he todellisuudessa eivät ole minkään luokan kansalaisia. Yleisradio (kuten koko muukin suomalainen media) jättää järjestelmällisesti kertomatta, että osalla venäläisistä ei ole minkään valtakunnan kansalaisuutta ja Virossa on yhä noin 250 tuhatta venäläistä ulkopuolella poliittisten prosessien.

Valitus lähti Yleisradion johdon lisäksi Suomen ja Viron Venäjän suurlähetystöille sekä ETYJ:in vähemmistövaltuutetulle Virossa.
(http://antifasistit.blogspot.com/2010/04/yleisradion-viro-vaaristeltya.html)

Edellisen kerran Yleisradio sortui samanlaiseen vääristelyyn heti pronssimellakoiden jälkeen. Tuolloin toimittaja Risto Makkonen veti englanninkielisen lähetyksen Brysselissä, jossa ohjelmassa läsnä olleet suomalaiset Olli Rehnin johdolla antoivat muille EU-parlamentaarikoille mielikuvan, että Baltian venäläisillä on sekä Viron että Latvian kansalaisuus. Suomalaisten viesti oli, että ongelmana on vain se, etteivät venäläiset suostu käyttäytymään kansalaisuuden edellyttämällä tavalla.

Näin ei voi enää jatkua. Yleisradio ei voi manifestoida ammattitaidottomuutta. Yleisradion kuuluu varmistaa, että Viron venäläisistä juttuja tekevät toimittajat ovat perillä asioista. Jutun voi säännöllisesti aloittaa toistamalla faktat eli että Virossa yli 200 tuhatta venäläistä on ulkopuolella poliittisten prosessien. Heistä ei-kansalaisia on noin 109 tuhatta ja Venäjän tai muun IVY-maan kansalaisia 110-140 tuhatta. Joka tätä ei opi, saakoon kenkää.

Saksassa puolestaan pronssimellakassa poliisin jalkoihin jäänyt saksalainen Karl Krugmann hyökkää Viron viranomaisia vastaan heidän kyvyttömyydestään tuoda oikeuteen Dmitri Ganinin tappajia. Hänen vetoomuksensa on lähtenyt Viron suurlähetystöön Saksassa, Saksan ulkoasianvaliokunnalle sekä EU-parlamentaarikoille, Tatjana Zdanokalle ja Gabriela Zimmerille. Virolaiset ja saksalaiset lehdet ovat myös päässeet tutustumaan vetoomuksen sisältöön. (http://www.ekspress.ee/news/paevauudised/eestiuudised/saksamaal-taunitakse-pronksioo-uurimist.d?id=30726761)

Viron venäläinen Sergei Ivanov puolestaan tämän päiväisessä artikkelissaan Eesti Päevalehdessä toteaa virolaisten päässeen päämääräänsä. Otsikko on paljon puhuva: ”Pääsimmekin eroon venäläisistä”. Hän tutkii venäläisten määrää Viron hallintokoneistossa ja toteaa, että venäläiset on puhdistettu kokonaan ministeriöistä ja muista virastoista. Hän siteeraa erästä virolaista nationalistitoimittajaa, joka muutama vuosi sitten tekopyhästi valitteli: ”Kuulostaa omituiselta, mutta ei meidän pidäkään tehdä integraation eteen mitään. Jos jotakin, niin hiukan teatteria EU:lle (ja USA:lle).”

Ivanovin ennuste on synkkä. Venäläisistä kehittyy Viroon etninen alaluokka, joka pitää virolaiset jatkuvassa Venäjän pelossa. (http://www.epl.ee/artikkel/575832)

Ei kommentteja: