http://leenahietanen.blogit.uusisuomi.fi/2009/09/19/usalla-ei-ole-suurlahettilasta-virossa/
USA ei ole nimittänyt uutta suurlähettilästä Viroon sitten tammikuun, kun edellinen suurlähettiläs poistui maasta. Asiasta kertoi eilen Viron television iltauutiset. Selityksenä unohdukselle tarjoiltiin USA:n ulkoasian hallinnon sekavuutta. Olisi suuri kiusaus päätellä, että USA:n näkemys Baltian maiden geopoliittisesta merkityksestä on paljastunut. Se on täydellinen mitättömyys.
Asia ei ole kuitenkaan näin yksinkertainen. USA:n ulkoasiain hallinto saattaa säästää. Sille riittää, että Virossa presidentti on amerikkalainen. Jo ulkoministerinä olleessaan Toomas Hendrik Ilves kävi kertomassa kuulumisensa aina ensin Yhdysvaltain suurlähetystössä ja vasta sitten suuntasi Kadriorgiin Viron presidentin luokse, joka tuolloin oli Lennart Meri. Ilveksen lojaalisuuden suunnasta ei ole koskaan ollut mitään epäselvyyttä.
USA:n presidentti Barack Obaman päätös jättää rakentamatta ohjuskilpi Puolaan ja Tsekkiin on virolaisten lehtien mukaan nostattanut sapekkaita kommentteja Puolassa ja Tsekissä. Puolassa oltiin sitä mieltä, että USA myi heidät Venäjälle. Molemmissa maissa tehtiin johtopäätökset, että maiden on aika vetää joukkonsa pois Afganistanista. Tällaisia ovat Amerikan ystävät!
On selvää, että Viron joukot ovat Afganistanissa samasta syystä, ostamassa ystävyyttä Yhdysvalloilta ja Englannilta. Ystävyyden aitous on juuri niin syvää kuin hevosen ja sen perskärpäsen.
Viro antaa panoksensa Yhdysvalloissa myös Barack Obaman ja hänen oletetun sosialisminsa vastaiseen taisteluun. Viron antikommunistinen toivo Mart Laar matkustaa puhumaan Ronald Reaginin muistotilaisuuteen Yhdysvaltoihin. Laar kertoi ihailevansa rajattomasti Reagania, kun tämä niin sattuvasti sanoi jotakin ikävää Neuvostoliiton ja sosialismin olemuksesta.
Yhdysvaltain neokonservatiiveilla on eväät vähissä, kun ideologista apua tarvitaan natsi-intoilija Laarilta.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti