lauantai 26. syyskuuta 2009

EU puuttui Viron viisumikieltoihin

(Apartheid-katsaus viikko 39/2009)

Venäläisen kansanedustaja Sergei Markovin viisumifarssi paljasti, miten paljon Saksa kunnioittaa virolaisen ministerin allekirjoitusta: pyyhkäisee sillä ”hanuriaan”.
Viro oli asettanut politologina ja Viron arvostelijana tunnetun Sergei Markovin mustalle listalle eli estänyt häneltä viisumin saannin Schengen-maihin 10 vuodeksi. Virolaiset suuttuivat Markoville, kun tämä oli virolaislehtien mukaan avoimesti kehuskellut avustajansa järjestäneen Viroa vastaan suunnatun kyberhyökkäyksen Pronssiyön jälkeen. Asialle ei löytynyt mitään todisteita ja Markov on kiistänyt koko asian.
Markoville selvisi Viron sisäministeriön asettama maahantulokielto Frankfurtissa hänen ollessa matkalla Euroopan Neuvoston kokoukseen Strasbourgiin. Saksalaiset rajavartijat ottivat Markovin sivuun ja kertoivat mustasta listasta. Lentokentällä asia herätti hilpeyttä venäläisessä delegaatiossa. Saksalaiset rajavartijat sanoivat virolaisista muutaman painokelvottoman sanan. Parin puhelinsoiton päästä sekä saksalaiset että ranskalaiset päästivät Markovin jatkamaan matkaansa. Maat katsoivat, ettei virolaisten pyrkimys estää venäläisiä kansanedustajia hoitamasta heille kuuluvia diplomaattisia tehtäviä ole Viron tahdon asia eikä sido heitä.
Markovin oma käsitys oli, että hän oli joutunut Viron hampaisiin, koska hän on Euroopan Neuvostossa muistuttanut, ettei Viro ole demokraattinen maa ja että Viro on Euroopan häpeäpilkku. Sergei Markov kutsui jo kymmenen vuotta sitten Viroa apartheid-valtioksi. Hänen mielestään Viron apartheid tulee purkaa Etelä-Afrikan totuuskomission tapaan siten, että Viroa 15 vuotta hallinneilta apartheid-hallituksilta kielletään toimiminen politiikassa.
Markovin viisumiongelman otti hoitaakseen Venäjän ulkoministeriö. Venäjän ulkoministeriön mukaan he eivät olleet yhteydessä Viroon vaan EU:hun. Parin päivän päästä Viron ulkoministeriö antoikin Viron sisäministerin tehtäviä hoitavalle Rein Langille määräyksen poistaa Markov Schengenin mustalta listalta. Sen Lang tekikin. Viron ulkoministeriön kansleri on tunnustanut, että painostus viisumikiellon purkuun tuli EU:sta. Hyvien diplomaattitapojen mukaista ei ole se, että jonkun maan kansanedustajia tai ministereitä laitetaan mustalle listalle. Markoville jäi vielä maahantulokielto Viroon.
Marssijärjestys tuli kuitenkin selväksi. Kun Lavrov soittaa EU:ssa siihen puhelinnumeroon, joka Henry Kissingeriltä oli hukassa, Virossa tapahtuu.
Sekin tuli selväksi, että Venäjä ja Saksa ovat ystäviä.
Pienten kansojen paras turvallisuustakuu on hyvä maine. Tässä suhteessa Viro on turvallisuusuhka Suomelle, sillä Viro tekee kaikkensa pilatakseen pienten kansojen maineen.


P.S. Yhdysvaltain ulkoministerinä toiminut Henry Kissinger on pilkannut EU:ta mahdottomaksi. Hän kysyi esimerkinomaisesti, mikä on EU:n ulkoministerin puhelinnumero? Ei sellaista ole.
Vähän sama asia kuin 9/11-hyökkäyksen aikoihin New Yorkissa, kun pormestarin piti soittaa Yhdysvaltain ilmavoimille, että ilmatila pitää sulkea. Mikä on Ilmavoimien puhelinnumero? Ei sitäkään löytynyt puhelinluettelosta eikä numerotiedustelusta.

Ei kommentteja: