torstai 17. syyskuuta 2009

Moraaliton tuki Hitlerin ihailijoille Yleltä

Ylen eilinen dokumentti, toimittaja Marko Lönnqvistin tekemä Toinen maailmansota jatkuu oli moraaliton ja vaatii siksi muutaman kommentin. Toimittaja Lönnqvist ei kertakaan maininnut, että Virolle miehitysmyytti on elintärkeä tekosyy venäläisen vähemmistön kansalaisuuden riistolle. On toimittajan ammattitaidottomuutta jättää niin oleellinen asia kertomatta. Historian tulkinta vaikuttaa suoraan tähän päivään. Toimittajan tulisi uskaltaa kertoa tällainen asia, vaikka kuinka haluaisi pitää virolaisten puolta.
Toinen huomautettava asia oli virolaisten haastateltavien suojelu. Jos sellaisen virolaisen neuvostoaikaisen suuruuden kuin Väino Väljaksen kaivaa esille, täytyy uskaltaa tivata, ratkaisiko Väljas Nicaraguan kiistoja Mihail Gorbatsovin nimeämänä erityissuurlähettiläänä konepistooli ohimollaan? Toimittaja ei ollut aiheensa tasalla, koska hän ei tiennyt sitä, että Virossa käytetään miehityssanaa synonyyminä Neuvosto-Viron sosialistiselle tasavallalle. Jos Väljas erehtyy puhumaan miehityksestä, toimittajan tehtävä on uskaltaa paljastaa haastateltavansa takinkääntö.
Ohjelmassa esiintyi myös Marju Lauristin puhumassa Venäjän orwellilaisesta historiankirjoituksesta. Käsittääkseni televisiodokumentissa vuodelta 1940, jossa virolaiset kommunistit vaativat Viron liittämistä Neuvostoliittoon, toinen lavalla olleista oli Johannes Lauristin, Marju Lauristinin isä. En uskalla vannoa, mutta toinen saattoi olla Neeme Ruus, entisen presidentti Arnold Rüütelin vaimon, Ingridin isä. Tekstitys olisi ollut paikallaan, koska se olisi voinut paljastaa suoran yhteyden kommunisti-Virosta tämän päivän johtajiin. Marju Lauristin itse ei koskaan antanut toimittajien haastatella äitiään, Olga Lauristinia, joka myös kuului Neuvosto-Viron perustajiin. Olen itse todistanut, miten Viron filmiarkistossa kirjoitetaan neuvostoaikaisia kuvatekstejä uusiksi, joten intelligentsian edustajana Marju Lauristinin olisi kannattanut puhua vain itsestään.
Epäeettisimpiä olivat kuitenkin Viron Joseph Mengelen, opetusministeri Tõnis Lukaksen lausunnot Stalinista virolaisille pahempana kuin Hitler. Se on lause, josta opetusministeri sivistyneessä maailmassa eroaisi. Virolaiset selittävät itselleen, että heidän juutalaisensa tappoivat saksalaiset. Viroon tuotujen 20 000 Euroopan juutalaisen tuhoamisen virolaiset laittavat myös saksalaisten piikkiin. Toimittajien tehtävä on olla ajan tasalla, mitä Natsimiehityksen aikana Virossa tapahtui, jotta tällaisia pöyristyttäviä lausuntoja ei menisi televisioon. Virolaisille tulee tällaisissa yhteyksissä aina muistuttaa siitä, että Stalinin kyydityksissä kuoli virolaisia murto-osa siitä, mitä he itse tuhosivat juutalaisia Natsimiehityksen aikana. Suomalaiset eivät voi loputtomasti antaa virolaisten esittää täydellisen viatonta omissa rikoksissaan. Jos opetusministeri on näin tietämätön, toimittajan kunnia on paljastaa juuri hänen fasistiset käsityksensä.
Tõnis Lukas kuuluu Isanmaa-puolueeseen, jonka puheenjohtaja Mart Laar on tunnettu natsimielisyydestään. Hän rehabilitoi metsäveljiä ja SS-upseereita vapaustaistelijoina. Ehkä tämäkin kytkentä olisi pitänyt mainita. Nyt Lönnqvistin dokumentti kiitettävästi paljasti Hitlerin viimeisen bunkkerin löytyvät Virosta.

1 kommentti:

Renna-Maria kirjoitti...

On täysin epäeettistä syyllistää virolaisia juutalaisten tuhoamisessa kuin on selvä että niin natsisaksaan armeijaan että neuvostoarmeijaan virolaisia miehiä pakkomobilisoitiin (niitä kuka ei onnistunut pakemaan metsään).
Minulle ei tarkoittaa neuvostomiehitys yksinkertaisesti NLia eli NeuvostoViroa. Neuvostomiehitys oli poliittinen epäoikeudenmukaisuus ja neuvostovalta oli moraalinen tuho.