sunnuntai 26. heinäkuuta 2009

Terveisiä takapajulasta

http://leenahietanen.blogit.uusisuomi.fi/2009/07/26/terveisia-takapajulasta/

Baltian maat ovat osana Eurooppaa edustaneet aina takapajulaa, periferiaa. Kristinusko tuli Euroopassa viimeisenä Liettuaan noin 1300-luvulla. Feodalismi jylläsi rajuimmassa muodossa Virossa ja Latviassa vielä sata vuotta Ranskan vallankumouksen jälkeenkin.
Jälleen maat ovat Euroopan perän pitäjiä. Liettuassa ei saa esittää homoseksuaalisuutta positiivisessa valossa. Laki tulee voimaan vuoden päästä. Vielä kummallisempi on Liettuassa hyväksytty laki, joka estää julkisen keskustelun liettualaisten osallisuudesta juutalaisten joukkomurhiin. Jos epäilee ääneen jonkin poliitikon tai hänen sukulaisensa olleen niin sanottu ”juutalaisten ampuja”, (engl. Jew Shooter) epäilijää uhkaa enimmillään kolmen vuoden vankeustuomio. Liettuassa on noussut valtaan, kuten myös muissa Baltian maissa, natsikollaboraattoreita ja heidän jälkeläisiään.
Samanaikaisesti Vilnassa on avattu museo, jonka nimi on paljon puhuva, Kansanmurhamuseo. Se kertoo kaikesta muusta, paitsi siitä ainoasta Liettuassa tapahtuneesta kansanmurhasta eli juutalaisten tuhosta. Tämä KGB-museonakin tunnettu laitos keskittyy ”holojunaan” eli se kertoo niin sanotusta ”neuvostomiehityksestä” ja pyrkii esittämään kyyditykset kansanmurhana. Kun tiedetään, että liettualaiset olivat varsin tehokkaita juutalaistensa tuhoamisessa, museon sisältö on sitä valheellisempi. Vilnan kansanmurhamuseo on Viron ja Latvian miehitysmuseoiden rinnalla osa Baltian maissa viralliseksi politiikaksi muuttunutta ”kansanmurha-teollisuutta”, jolla pyritään rinnastamaan Hitlerin ja Stalinin rikokset.
Liettuassa tuhottiin vuosina 1941-1943 kaikkein eniten Euroopassa juutalaisia suhteessa oman maan väestöön. Liettuan 240 000 juutalaisesta oli Wannseen kongressin aikaan tammikuussa 1942 jäljellä enää 34 000 juutalaista. Natsi-Saksa siirtyi itse vasta Wannseen kongressin jälkeen lopulliseen ratkaisuun eli juutalaisten tuhoamiseen.
Liettua teki Euroopan pohjanoteerauksen puolitoista vuotta sitten, kun se alkoi syyttää Vilnan getosta pelastunutta kahta naista sotarikoksista. Getosta paenneet naiset olivat liittyneet neuvostopartisaaneihin taistelemaan Natsi-Saksan joukkoja vastaan. Nyt Rachel Margolis (87) on Israelissa maanpaossa ja Fania Brantsovsky (86) odottaa syytteitä. Euroopassa tätä päivää kukaan ei uskonut näkevänsä: Holokaustista selvinneet ovat syytettyjen penkillä!
Sanomattakin on selvää, että Vilnan juutalaismuseon esitteessä neuvostojoukot vuonna 1944 vapauttivat Liettuan fasisteista. Museon historia puhuu kunnioittavasti neuvostoajasta eikä sanaa ”miehitys” esiinny missään. Jopa museon sulkeminen neuvostoviranomaisten toimesta vuonna 1949 internationalismin vaatimusten mukaisesti jää kritiikittä. Neuvostovalta avasi museon jälleen 1989 kansallisen heräämisen yhteydessä jne....
Liettua on aina pyritty tarjoilemaan hiukan parempana kuin venäläisiään sortavat Viro ja Latvia. Todellisuudessa sekä Latviassa että Liettuassa vähemmistöillä ei ole omankielisiä kouluja. Liettuassa venäläiset ja puolalaiset joutuvat opiskelemaan liettuaksi. Vain puolalaisen vähemmistön ongelmista puhutaan. Latvissa esimerkiksi Daugapihlsin kaupungin asukkaista on 98 prosenttia slaaveja, ja kaikki koulut ovat latviankielisiä. Virolaisten kunniaksi on sanottava, että he eivät ole vielä toteuttaneet uhkaustaan lopettaa venäjänkielistä koululaitosta.
Baltian maat ovat virallisen liturgian mukaan uusia, hienoja demokratioita. Selkokielellä ne ovat kaikkein eurooppalaisten arvojen hautausmaita.

1 kommentti:

Pille kirjoitti...

Leena, miksi puhut vain pienen osan venäläisten kanssa eikä kaikkien venäläisten kanssa? Miksi et kysy virolaisilta, kuinka oli elämä neuvoston aikana ja kuinka on nyt?
kaikkein ebademokraatien aika oli neuvoston aika:
1. emme päässeet tapamaan sukulaisia, kuka asuivat ulkopuolella neuvostonliitoa.
2. viron kielellä eivät palveleet venäläiset.kauppoissa venäläiset myyjät eivät puhunut edes pienien lasten kanssa viroa, meidän täyttyi puhua kaikki venäjää - oliko tämä hyvä virolaisille? onko tämä teidän mielestä demokratia, että edes lasten kanssa eivät puhuneet missään viroa?
3. pikku lapsena aikuiset venäläiset uhkasivat joka päivä, ampuivat ilmapyssyllä ja uhrista tuli rikollinen, koska miliitsia oli venäläinen ja oli harvinaine tapaus, että miliitsiassa oli oikeudenmukainen tapahtuman käsitely. "Oikea" oli se, kenellä oli enemmän rahaa ja minkälainen kansalaisuus.
4. venäjällä monta kerta juoksimme siskon kanssa venäläisiltä pakoon, koska huusivat, että oleme fašisteja, murhatiin siellä virolaisia eikä löydetty koskaan murhajat.
5. venäläiset sotilat tappoivat myös rauhan aikana virolaisia enkä muista, että joku heistä olisi mennyt vankilaan tästä. Oliko tämä hyvä virolaisille? Onko Sinun mielestä tämä oikea demokratia?
Työskentelen lastensuojelussa ja näin 90% mun asikaista on venäjänkieliset. Puhun heidän kanssa venäjää ja autan heitä näin paljon kun on mahdollinen. Suurin osa heistä on hyvin kiitollisia olleet. Minulla on muutama venäläinen sanonut, että just virolaiset auttaa ja venäläinen ei tulee auttamaan venäläiste, päinvastoin, jos mahdollinen, tekee huonoa. Että nytkin virolaiset venäläisiä kiusaa on väärä. Tätä puhuukin tämä Natšnoi Dazor, että saisivat uudestaan annektoida Viroa. Olet auttamassa tätä, että myös Suome olisi jälleen samassa tilanteessa kuin venäjän Tsaarin aikoina.
On kaksi mahdollisuuta, oletko tyhmä, että et ymärrä, minkäläistä "leikkiä" tämä Natšnoi Dazor tekee tai olet yksi heistä, kuka haluaa että meidän maista tulee jälleen "patuškan" venäjän maansa.
Putin ja hänen puolue halua hallitaa koko maailmaa, paikalla ollessaan ja myös toisten avulla.