sunnuntai 19. heinäkuuta 2009

Venäläisarvio: Fasistista Viroa vaivaa junttimentaliteetti

http://leenahietanen.blogit.uusisuomi.fi/2009/07/16/venalaisarvio-fasistista-viroa-vaivaa-junttimentaliteetti/

(Apartheid-katsaus viikko 29/2009):

Venäjän hallintokoneistossa eri aikoina talousneuvonantajana toiminut Mihail Deljagin (41) pitää Baltian maiden tragediana sitä, että ne Neuvostoliitossa olivat taloudellisesti kaikkein menestyneimpiä ja kulttuurisesti kehittyneimpiä, mutta EU: ssa ne ovat jääneet joka saralla perän pitäjiksi.
”Baltian valtiot kärsivät turhautumisesta, koska kysymyksessä on myös eräänlainen sisäinen konkurssi”, Deljagin arvioi.
Deljaginia haastatteli hänen Tallinnan vierailunsa yhteydessä venäläinen Komsomolskaja Pravda-lehti (12.07. Postimees-lehti (15.07) referoi haastattelua eilen.
Deljaginin mielestä baltteja ei EU:ssa tarvitse kukaan ja Viroa vaivaa junttimentaliteetti. Se ilmenee siinä, että ihmisiä irtisanotaan töistä ilman sosiaaliturvaa tekstiviestin välityksellä.
”1930-luvulla nämä talonpojat rakensivat itselleen paratiisin. Ja se paratiisi oli sellainen, että baltit pyrkivät sieltä kipin kapin menemään pitäen parempana jopa Stalinin Neuvostoliittoa. Jo senkin takia puhua jostakin neuvostomiehityksestä on silkkaa mielettömyyttä.”
”Baltian nationalistien rakentama paratiisi oli sellainen, että kun neuvostotankit tulivat tulivat maahan, niitä tervehdittiin teiden varsilla ja ne tervehtijät eivät olleet venäläisiä,” Deljagin jatkaa.
Hän arvostelee kovin sanoin uutta Vapaudenpatsasta, joka muistuttaa häntä Viron SS-sotilaista. Vapaudenpatsas on virallisesti pystytetty Viron vapaussodan (1918-1920) kunniaksi.
”Eivät he olleet mitään vapaaehtoisia, jotka täyttivät vain huoltojoukkojen roolia. Ne olivat ihmisiä, jotka osallistuivat tietoisesti kansanmurhaan ja holokaustiin ja asukkaiden joukkomurhaan. Ja nyt heille pystytetään muistomerkki ja virolaisille nämä ihmiset ovat sankareita! En osaa muuta sanoa, kuin että kysymyksessä on valtiollisen fasistisen politiikan uudestisyntyminen. On häpeä, että Venäjä pitää vielä yllä kauppasuhteita Viron kanssa tai että meillä on täällä suurlähetystö pelkän konsuliosaston sijaan. Se on yhtä suuri solvaus meidän muistille kuin tämä monumentti”.
Deljagin tarjoaa vaihtoehtona venäläisvähemmistön ongelmien ratkaisuna sitä, että venäläiset asuisivat Virossa, mutta työskentelisivät Venäjällä tienaten siellä paremmin. Toimittajat kysymykseen, eikö asia olisi helpointa ratkaista kuten 30-luvulla; tankeilla ja tulijoita tervehdittäisiin kukkasin, Deljagin vastaa:
”Tarvitaan vielä 5-8 vuotta, että tämä mielipuolinen nationalismi kypsyttää ihmisiä. Toiseksi meidän saatava kuntoon oma maamme. Kolmanneksi, mitä me näillä hulluilla junteilla teemme? Mitä Venäjä tekisi Ansipilla – näyttäisi häntä eläintarhassa vai?”
Deljagin ottaa myös kantaa Baltian maiden mahdollisuuksiin selvitä talouskriisistä.
”Nykyisessä apartheidissa ja liberalistisessa korporatiivisessa taloudessa ei ole pelastusta. Junttimentaliteetti ei ole parannettavissa, ei ainakaan humanitaarisin menetelmin. Itse he ovat itsensä nurkkaan ajaneet ja ovat siitä erittäin ylpeitä”, Deljagin sanoo.
Deljagin on työskennellyt Jeltsinin, Nemtsovin ja Kasjanovin hallitusten neuvonantajana. Hän on ollut kaksi vuotta Rodina-puolueen ideologianeuvoston puheenjohtaja.
Alkuperäisessä haastattelussa Komsomolskaja Pravdassa apartheid-sana esiintyy Viron kohdalla kolme kertaa ja fasismi kaksi kertaa.

http://www.kp.ru:80/daily/24324/517324/
http://www.postimees.ee/?id=141999

Ei kommentteja: