maanantai 6. heinäkuuta 2009

Obaman pikkuapulainen

Neuvonantajistaan presidentti tunnetaan. Kovin vakuuttavaa kuvaa Yhdysvaltain presidentti Barack Obamasta ei anna se, että hän juuri ennen huomenna alkavaa Moskovan vierailuansa tapasi Viron presidentti Toomas-Hendrik Ilveksen. Ilves on näistä Axis of Assholes-maiden presidenteistä se seuraava Venäjän kiusankappale heti Georgian presidentti Mihail Saakasvilin jälkeen.
Yhdysvalloilla on ollut Baltiassa käytössään Neuvostoliiton romahtamisesta lähtien omat pikkuapulaisensa. Liettuan edellinen presidentti Valdas Adamkus oli taattua CIA-tavaraa, osasi venäjää ja oli tehnyt uransa Yhdysvaltain ympäristöministeriössä erikoistuen Neuvostoliiton ympäristöasioihin. Latvian ”prinsessa”, Kanadasta kotoisin ollut latvialainen, Vaira Vike-Freiberga ei koskaan kelvannut CIA:lle. Eräs latvialainen humalainen mies ravintolassa Riiassa luonnehti naista lyhyesti: kretiini. Se ei estänyt Vairaa olemasta silti Laura Bushin henkilökohtainen ystävä ja Bushien perhetuttu. Nyt vuoron Yhdysvaltain presidentin kuiskaajana Venäjä-asioissa saa jälleen CIA-mies, Toomas-Hendrik Ilves.
Pahempia Venäjä-vihan lietsojia kuin nämä Pohjois-Amerikan eksiilibaltit ovat, on vaikea löytää. Jos asia on Ilveksestä kiinni, Yhdysvaltain ja Venäjän välit eivät ainakaan parane.
Venäläinen kansanedustaja, politologi Sergei Markov on sanonut, että Viro on perustanut olemassaolonsa käsitykselle, että Yhdysvallat ja Venäjä ovat vihollisia. Viro elää tästä vihollisuudesta.
Tämän vuotisilla laulujuhlilla saattoi saada asiasta pienen aavistuksen. Avajaispuheessaan Ilves jaksoi jankuttaa jälleen kerran harhaisia käsityksiä siitä, että Neuvostoliitto olisi estänyt virolaisia laulamasta ja arvostamasta omaa kulttuuriaan. Propagandaa tehdään siis edelleen laulujuhlien siivellä.
Laulujuhlat vaikuttavat yhä politisoituneemmilta ja henki oli jo lähes hysteerisen isänmaallinen. Kuin pisteenä i:n päälle tämän vuotisia laulujuhlia oli kuvaamassa amerikkalainen parivaljakko, James Tusty ja hänen vaimonsa Maureen Castle Tusty. He ovat tehneet jo aiemmin laulujuhlista propagandafilmin nimeltä The Singing Revolution. Se tuntuu suorastaan CIA:n tilaustyöltä. Tämän vuotisilta laulujuhlilta heidän saldonsa vain paranee. Virolaisesta kansallismielisyydestä he saavat hyvän aseen Venäjän vastaiseen taisteluun. Kai virolaiset ymmärtävät, mihin taisteluun he itsensä valjastavat?

P.S. Katsojamäärät löivät tänä vuonna aikaisempien vuosien ennätykset. Eilen maksaneita katsojia oli 68 000 ja tänään katsojamäärä oli yli 100 000. Joukossa oli 35000 laulajaa ja järjestelijää. Olen edelleen vakuuttunut, että Michael Jackson teki historiaa vetämällä 75000 maksanutta katsojaa laululavalle vuonna 1997.

Ei kommentteja: