sunnuntai 19. heinäkuuta 2009

Sodanlietsojat esittäytyvät

http://leenahietanen.blogit.uusisuomi.fi/2009/07/18/sodanlietsojat-esittaytyvat/

Kylmän sodan aikaisessa Stanley Kubrickin kulttielokuvassa tohtori Outolempi luonnehti vihollisiaan, neuvostoliittolaisia, kommunisteiksi (commies), joihin tehoaa vain yksi lääke, ydinase. Hän tarjoili sitä hokemalla ”nuke them” eli atomipommita ne. Tämän politiikan jatkajiksi on löytynyt Keski- ja Itä-Euroopasta 22 poliittista vaikuttajaa, joukossa seitsemän entistä presidenttiä. He vaativat, että Yhdysvallat rakentaa valmiiksi ohjuskilven Tsekkiin ja Puolaan. Kirjeessään USA:n presidentille Barack Obamalle he valittavat Naton heikentyneen ja Yhdysvaltain kadottaneen kiinnostuksensa Itä- ja Keski-Euroopan maihin. USA ei saisi antaa otteensa Euroopassa herpaantua, sillä Venäjä öykkäröi eikä kunnioita riittävästi entisten liittolaistensa itsenäisyyttä ja riippumattomuutta.
Vetoomuksen ovat allekirjoittaneet muun muassa Tsekin entinen presidentti Vaclav Havel, Puolan presidentit Lech Walesa ja Aleksander Kwasniewski, Romanian entinen presidentti Emil Constantinescu, Liettuan ja Latvian entiset presidentit Valdas Adamkus ja Vaira Vike-Freiberga sekä Slovakian entinen presidentti Michal Kovac. Virosta allekirjoittajana ovat entinen pääministeri Mart Laar ja Kadri Liik, joka on Tallinnassa sijaitsevan Kansainvälisen Rauhantutkimuslaitoksen johtaja.
Virolaisilla on ollut osuutensa kirjeen sisällön laatimisessa. Kadri Liik on ollut yksi kuudesta kirjeen koostaneesta asiantuntijasta. Kadri Liikin mukaan idean kirjeeseen sai toukokuussa unkarilainen turvallisuusanalyytikko Istvan Gyarmati, jota huolestutti se, että USA katsoo Itä-Euroopan turvallisuusongelmien ratkenneen.
Sodanlietsojille sellainen USA:n asenne on pettymys. Kirjeessä vaaditaan Yhdysvaltoja rakentamaan ohjuskilpi Venäjän vastustuksesta huolimatta ja Naton puolustussuunnitelma pitää toteuttaa kaikissa jäsenmaissa. Tiedossa on, että Baltiasta Natolta sellainen puuttuu. Uutena asiana energiaturvallisuus tulisi nostaa transatlantisten suhteiden prioriteettien joukkoon.
Kirjeen syntyä on kätilöinyt ja rahoittanut amerikkalainen German Marshall Fund, jonka johtaja Ronald D. Asmus on ollut USA:n varaulkoministerinä ja vastannut Naton itälaajentumisesta. Ron Asmus, tämän päivän tohtori Strangelove ohjaa nyt Euroopassa GMF:n Brysselin toimistossa Naton laajentumista Georgiaan ja Ukrainaan.
Kirjeen allekirjoittajien joukossa on muun muassa latvialainen europarlamentaarikko Sandra Kalniete, joka edustaa EU:ssa niin sanottua Hitlerin perikuntaa. Tämä perikunta pyrkii samaistamaan kommunismin fasismiin ja sitä kautta legitimoimaan Hitleriä. Se on EU:n tasolla holokaustin kieltämistä ja kauhistuttava kehitys EU:ssa. Tätä politiikkaa ajavat EU:ssa juuri nämä samat kirjeen allekirjoittaneet sodanlietsojat.
Positiivista kirjeessä on se, ettei sen allekirjoittajina ole yhtään suomalaista. Toinen positiivinen asia on se, että Barack Obaman ei uskota lukevan kirjettä. Siinä kun ei ole mukamas mitään uutta.

Ei kommentteja: