maanantai 19. lokakuuta 2009

Viron paikallisvaalit voitto antifasisteille

(Julkaistu ensin:
http://leenahietanen.blogit.uusisuomi.fi/2009/10/19/viron-paikallisvaalit-voitto-antifasisteille/

Viron paikallisvaalit eivät tuottaneet yllätystä. Keskustapuolue voitti ylivoimaisesti Viron eiliset paikallisvaalit. Keskusta keräsi koko maassa yli 31 prosenttia äänistä, kun hallituspuolue reformipuolue sai seuraavaksi eniten ääniä, noin 17 prosenttia. Keskusta edustaa virolaisia, jotka tulevat toimeen sekä venäläistensä että neuvostomenneisyytensä kanssa. He ovat Viron antifasistit.
Viron paikallisvaalien jännitysnäytelmän piti olla Tallinnassa. Jännitysnäytelmää ei tullut, sillä keskusta varmisti jo äänten laskennan puolessa välissä yksinvallan Tallinnan kaupunginvaltuustossa. Haastajina olivat parlamentissa valtaa pitävät nationalistit ja russofobit, reformipuolue ja Isänmaa. Ne ovat valtakunnan tasolta sekaantuneet Tallinnan paikallispolitiikkaan lainsäädännön avulla siten, että Tallinnassa valtuutettujen määrä lisättiin 79:een nykyisestä 63 toiveena estää keskustan yksinvalta. Reformipuolue ja Isänmaaliitto hirttivät itsensä pelleilyynsä ja keskusta vain lisäsi äänisaalistaan. Keskusta keräsi Tallinnassa yli 53 prosenttia äänistä ja sai 44 paikkaa uudessa valtuustossa. Edellisvaaleissa se keräsi 41 prosenttia äänistä ja 32 paikkaa. Puolueen puheenjohtaja Edgar Savisaar tuplasi äänimääränsä 32 000 ääneen. Savisaar keräsi Tallinnassa enemmän ääniä kuin kansalliskiihkoilijat, Isänmaa-puolue yhteensä.
Virossa paikallisvaalien tulosta olisi houkutus tulkita protestina hallituksen politiikalle talouskriisissä. Sitä ne eivät kuitenkaan olleet. Virossa paikallispolitiikka on paikallispolitiikkaa. Maakunnissa ääniä saivat vaaliliitot ja paikalliset teemat. Tallinnassa vaalituloksen vaikuttaa se, että venäläiset saavat äänestää ja Savisaar on valovoimainen poliitikko. Hänellä on venäläisten vankkumaton tuki. Venäläiset ovat hyvin lojaaleja niille, joiden he uskovat olevan ystäviään. Venäläiset haluavat myös osoittaa lojaalisuuttaan Virolle valitsemalla virolaisen puolueen, keskustan sen sijaan, että äänestäisivät venäläisten vaaliliittoja. Venäläisten vaaliliitot menestyivät surkeasti. Yhtä huonosti meni vain Vihreillä.
Savisaaren suosio venäläisten parissa perustuu hänen rooliinsa pääministerinä Viron itsenäistyessä. Savisaar edellytti tuohon aikaan, että Viron itsenäisyyttä tulee kannattaa myös venäläisten. Hän saikin venäläiset kansanedustajat äänestämään tuolloisessa Viron korkeimmassa neuvostossa Viron itsenäisyyden puolesta. Savisaaren valtiomiehen taidoista kertoo se, että hän piti vähemmistön koko ajan mukana itsenäistymisprosessissa ja haki heidän tukensa. Myöhemmin Savisaaren kaatoi itsenäistymistä seurannut talouskriisi. Savisaar joutui alkukeväästä 1992 öljyn loputtua julistamaan Virossa poikkeustilan. Hän teki sen Korkeimmassa Neuvostossa venäläisten kansanedustajien äänillä. Se suututti Viron kansallismieliset. He onnistuivat kaatamaan Savisaaren ja sen jälkeen venäläisillä ei enää ole ollut ääntä kuin Tallinnan kaupungissa, ei valtakunnan tasolla. Mart Laar ja Lennart Meri ottivat vallan.
Viron paikallisvaalit heijastuvat väistämättä valtakunnan politiikkaan. Edgar Savisaaren häikäisevä menestys pakottaa valtakunnan tasolla miettimään seuraavia parlamenttivaaleja. Jos venäläisten äänillä tehdään ihmeitä, vallanahneet Mart Laar ja Andrus Ansip ovat valmiita helpottamaan kansalaisuuslakeja siten, että jo seuraavissa parlamenttivaaleissa venäläiset saavat äänestää.

Ei kommentteja: