(Apartheid-katsaus viikko 42/2009)
Yli neljä vuotta elämästään syyttömänä Harkun keskitysleirissä viettänyt venäläinen Nikolai Mikolenko sai ensimmäisen voiton Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa Viron valtiota vastaan. Viron valtio rikkoi Mikolenkon ihmisoikeuksia sijoittaessaan miehen 3.11.2003 Harkun leiriin, josta hän vapautui vasta 8.10.2007. Mikolenko vietti Harkussa yhteensä neljä vuotta ja 20 päivää.
Viro on yrittänyt karkottaa Nikolai Mikolenkoa (53) ja hänen vaimoaan Ljubov Mikolenkoa Virosta turhaan. Perusteena Viro on käyttänyt sitä, että Nikolai Mikolenko otti vastaan muuttoavustusta Yhdysvalloista vuonna 1994 muuttaakseen Venäjälle, mutta myöhemmin perui lähtönsä. Mikolenkoilla on Virossa kaksi täysi-ikäistä lasta. Yhdysvallat ei ole koskaan vaatinut muuttoavustuksen palauttamista.
Harkun leiri saneerattiin vuonna 2003 varta vasten Virosta karkotettavaksi aiottuja entisen Neuvostoliiton asukkaita varten. Karkotettavaksi aiotut olivat kaikki miehiä, jotka olivat palvelleet neuvostoarmeijassa. Ihmisoikeusjärjestöt arvostelivat tapaa, jolla Viro valitsi karkotettavia. Neuvostoliitto oli sotilasvaltio, joten kaikki miehet olivat periaatteessa tavalla tai toisella sotilashenkilöitä. Mikolenkon sotilasura ei ollut merkittävä. Hän ikänsä oli. Viro katsoi hänen olevan potentiaalista ”viidettä kolonnaa”.
Euroopan ihmisoikeustuomioistuin määräsi Viron valtion maksamaan Mikolenkolle moraalista hyvitystä 2000 euroa ja hänen oikeuskulunsa. Oikeudenkäynti oli vasta ensimmäinen tulossa olevista oikeudenkäyntien sarjasta. Mikolenkon asianajaja Mihhail Joffe valmistuu haastamaan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen Viron valtion Ljubov Mikolenkon leiriin sijoittamisesta sekä leirilaskusta. Mikolenko sai kansalaisvirastolta 17 000 euron laskun leirielämästään.
Mihhail Joffe on venäläinen lakimies Venäjältä, joka on Strasbourgissa puolustanut menestyksekkäästi muun muassa latvialaista neuvostopartisaania, Vasili Kononovia (85). Latvia halusi tehdä natseja vastaan taistelleesta Kononovista sotarikollisen, koska hän oli partisaanina osallistunut siviilien tappamiseen. Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa neljä tuomaria kolmea vastaan katsoi, ettei Kononov ollut sotarikollinen. Latvia joutui maksamaan Kononovin vankilavuosista korvauksia 30 000 euroa. Latvia on valittanut tuomiosta.
Nikolai Mikolenko haluaa, että Virossa rangaistaan niitä henkilöitä, jotka riistivät hänen vapautensa laittomasti ja loukkasivat hänen ihmisoikeuksiaan. Viime kädessä se on entinen pääministeri Mart Laar, joka kieltäytyi antamasta Mikolenkolle oleskelulupaa.
Lakimies Joffe haluaa, että Euroopan Neuvosto alkaa valvoa rangaistusten toimeenpanoa ja että Viro alkaa noudattaa Viron ja Venäjän välistä sopimusta neuvostojoukkojen poistumisesta vuodelta 1994. Tuossa sopimuksessa Viro lupasi taata maahan jääville entisille neuvostoupseereille kaikki sosiaaliset edut. Sopimuksen allekirjoittivat Boris Jeltsin ja Lennart Meri. Viron parlamentti pyyhkäisi takapuoltaan sopimuksella eli jätti sen ratifioimatta ja poisti sotilashenkilöiden sosiaaliset takuut. Myöhemmin Viro toisti saman tempun rajasopimuksen kohdalla.
Venäläinen Mihhail Joffe on ihmisoikeuslakimies, joka osoittaa todeksi sen ikävän tosiasian, etteivät Baltian venäläiset saa oikeutta Euroopassa eurooppalaisten toimesta. Vain Venäjä tuo eurooppalaiset oikeudet kaikille Baltiaan.
(Postimees 13.10.2009, http://www.postimees.ee/?id=174712)
lauantai 17. lokakuuta 2009
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti