perjantai 9. lokakuuta 2009

Jonakin päivänä he kaikki saavat kansalaisuuden

(Apartheid-katsaus viikko 41/2009)

Kulunut viikko on ollut Viron apartheid-katsauksen tekijälle ruhtinaallinen. Viikko alkoi skandaalilla, kun venäläinen taksimies soitti hätäkeskukseen, ja hänelle tiuskaistiin, että ”puhu viroa”. Onneksi venäläisen taksimiehen itsetunto oli sen verran hyvä, että hän nosti asiasta metelin. Kaikki Viron lehdet pääkirjoituksia myöten kirjoittivat asiasta ja vain venäläisten puolesta. Virossa on 15 vuodessa ilmapiiri muuttunut täysin. Nyt viroalisten mielestä on selvää, että myös venäläisten tulee saada palvelua hätäkeskuksesta omalla kielellään. Poliisi on aloittanut tutkinnan oman virkailijansa käyttäytymisestä.

Seuraavaksi rävähti Postimees-lehdessä keskustelu kansalaisuuslakien helpottamisesta. Taustalla oli se, että edellisellä viikolla Serbiassa asuva unkarilaiseen vähemmistöön kuuluva toimittaja Dyula Mirnich arvosteli Viron kohtelevan venäläisvähemmistöään yhtä huonosti kuin Serbia kohteli unkarilaisiaan sata vuotta sitten. Mirnichin mielestä virolaisten nationalismi antaa maasta vastenmielisen kuvan ulkomaille. Hän vaati välittömästi venäläisille enemmän oikeuksia Virossa.

Oikeuskansleri Indrek Teder varsinaisesti räjäytti potin. Tederin mielestä koko Viron valtion perusta on väärä. Viron on kansallisvaltio, kun sen pitäisi olla kansalaisten valtio. Hän vaati alaikäisten ei-kansalaisten kansalaisuuden saannin helpottamista. Virossa on 2300 ei-kansalaista, jotka ovat alle 15-vuotiaita eli siis syntyneet itsenäisessä Virossa. Kun puhun Virosta apartheid-yhteiskuntana, tarkoitan juuri tätä. Viro on luonut tarkoituksella toisen luokan kansalaisuuden harmaan passin avulla, jota jaetaan vielä itsenäisessä Virossa syntyneillekin!!!! Pidän tätä rikollisena ja kansainvälisenä skandaalina. Tederin idea on antaa lapsille kansalaisuus automaattisesti. Nyt kansalaisuuden saa vain, jos vanhemmat tekevät hakemuksen.

Nationalisti, kolumnisti Mihkel Mutt kirjoitti, että kansallismieli elää hänen mielestään enää ulkovirolaisten parissa. Kotivirolaisilla nationalismi elää enää sunnuntaisin. Mihkel Muttin tekopyhän hurskastelun paljasti samassa lehdessä ( PM 06.10.2009) amerikan-virolainen professori Rein Taagepera.
”Tederin ajatus on ymmärrettävä. Jonakin päivänä me menemme vielä pitemmälle ja annamme kansalaisuuden kaikille kansalaisuutta vailla oleville pysyville asukkaille. Päästään taas eroon yhdestä turhasta ongelmasta”, Taagepera sanoi haastattelussaan.
Hänen jatkolauseensa oli suorastaan pökerryttävä.
”Miksi ei tehdä sitä siis heti? Keskustellessani yhden IRL:n johtohenkilön kanssa asiasta, hänen vasta-argumenttinsa oli, että sitten saisi keskustapuolue ääniä.”
IRL on natsi, anteeksi nationalisti Mart Laarin johtama puolue, kun keskusta on Edgar Savisaaren johtama venäläisten suosima puolue.

On käsittämätöntä, että EU hyväksyy venäläisten kansalaisuuden riiston vain tukeakseen virolaisten kansallismielisten voimien vallassa pysymistä. Olisi jo korkea aika ryhtyä kutsumaan oikeistokolmikkoa, Isänmaata, reformipuoluetta ja sosiaalidemokraatteja sen oikealla nimellä: fasistinen organisaatio.

1 kommentti:

Juha Molari kirjoitti...

Upea katsaus. Sain paljon hyvää oppia ja aineistoa. Toivottavasti Leena seuraat tällä tavalla Virossa käytävää keskustelua, sillä ilman näitä katsauksia olisimme pahassa uutispimennossa.