perjantai 6. maaliskuuta 2009

Apartheid-katsaus viikko 10/2009:

Ihmisoikeusrikokset tehdään aina suurella konsensuksella ja kansainvälisellä hyväksynnällä. ETYJ:in eli Euroopan Turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön vähemmistövaltuutettu, norjalainen Knut Vollebaek kävi kehumassa Viroa, kuinka erinomaisesti se on kohdellut venäläistä vähemmistöään. Viron tulisi Vollebaekin mielestä nopeasti siirtyä venäjänkielisissä kouluissa vironkieliseen opetukseen, jotta ei-kansalaiset oppisivat nopeammin viroa ja voisivat anoa Viron kansalaisuutta. Viron ulkoministeri Urmas Paet valitti, että Venäjä on vähentänyt ei-kansalaisten kiinnostusta Viron kansalaisuutta kohtaan antamalla viisumivapauden ei-kansalaisille. Paet korosti, että on Venäjän vika, ettei Viron kansalaisuus kiinnosta ei-kansalaisia. Vollebaek vaikeni.
ETYJ toimi Virossa vuoteen 2002 tarkkailemassa ihmisoikeuksia. Se johti venäläisten karkotuksia Virosta Venäjälle niin, että Venäjä joutui huomauttamaan ETYJ:ille, että sen tehtävä on vähemmistön suojeleminen, ei sen karkottaminen.


http://www.postimees.ee/?id=88953
http://www.postimees.ee/?id=89185
http://www.postimees.ee/?id=89755
http://www.postimees.ee/?id=89893


Yhdysvaltain valtion virkakoneiston tuottama ihmisoikeuksien raportti kehuu Viron kohtelevan hyvin venäläistä vähemmistöään. Virossa on kuitenkin liikaa perheväkivaltaa, poliisi käyttää liikaa väkivaltaa, putkat ovat huonoja ja naisten palkat miehiä alhaisemmat. Naisia ja lapsia myydään seksiorjiksi.
Euroopan turneella oleva Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton lupasi, että USA tukee Georgiaa, Baltian ja Balkanin maita estäen Venäjän sekaantumisen maiden asioihin. Virolla ja Latvialla on siten myös USA:n vankkumaton tuki nykyiselle kansalaisuuspolitiikalleen.
http://www.postimees.ee/?id=87305
http://www.epl.ee/artikkel/461179

Latviassa tulee voimaan uudet kielivaatimukset, joiden takia 70 000 Latvian venäläisen pelätään menettävän työpaikkansa. Latvia aikoo lisätä yksityisellä sektorilla 25-kertaiseksi niiden ammattinimikkeiden määrää, joissa edellytetään valtion virallisen kielen, latvian taitoa. Latviassa on työttömyys kasvanut räjähdysmäisesti. Käytännössä se tarkoittaisi venäläisten joukkoirtisanomia ja heidän korvaamistaan latvialaisilla työntekijöillä.
http://www.epl.ee/artikkel/460771

Ei kommentteja: