maanantai 13. lokakuuta 2008

Passi kaikille Hong Kongin malliin

(Poimintoja Viron TV:stä)
Viron opetusministeri Tõnis Lukas vaati viime viikolla Viron koko koululaitoksen muuttamista lastentarhoista lähtien viron kieliseksi. Painopiste olisi lastentarhoissa, joihin hänen mukaansa olisi saatava virolaisia opettajia. Viron television uutisessa asiaa perusteltiin Tarton Annelinnan venäjänkielisen koulun opettajan haastattelun avulla. Opettaja totesi, ettei venäläisten lasten viron kielinen opetus voi olla mahdollista ennen kuin lapset osaavat sujuvasti viroa. Venäjänkielisten lasten oppimisen taso jää muutoin olemattomaksi.

Viron television Aarre Rannamäen vetämässä kansalaistunnissa liikemies Jüri Mõis pohti Viron ja Venäjän suhteita. Hän oli pitänyt vitsinä pääministeri Andrus Ansipin vaatimusta siirtää pronssisotilas. Hän on luullut myös vitsiksi joka syksyisiä vaatimuksia koko venäjänkielisen koulujärjestämän muuttamisesta viron kieliseksi. Mõis ihmetteli, pitääkö Virossa todella provosoida venäläisiä. Hänen mielestään Viron olisi pitänyt jo vuonna 1991 kesällä antaa osalle venäläisistä heti automaattisesti Viron kansalaisuus. Rannamäe kysyi provokatiivisesti ohjelmassaan: ”Annammeko siis kaikille venäläisille heti Viron passin ja suhteet Venäjään paranevat?”

Vielä eilen sunnuntaina Viron television Suora linja-ohjelma palasi teemaan. Naton amerikkalaista virkamiestä oli haastateltu Brysselissä, miksei Virossa jo ole Naton puolustussuunnitelmaa. Virkamies vastasi happamasti, että pitäisikö Viron ensin järjestää oma puolustuksena kuntoon parantamalla demokratiansa tasoa. Mies viittasi suoraan ei-kansalaisten määrään Virossa. Hän esitti, että Viron tulisi helpottaa kansalaisuuden saantia.

Viron kansalaisuusministeriö on aloittanut suuren kampanjan, jossa venäjänkielisiä ja ei-kansalaisia houkutellaan hakemaan Viron kansalaisuutta.

Petri Krohnin kommentti


Ensin passi, sitten kielivaatimukset. Ilman Viron kansalaisuutta, virolaisilla ei ole oikeutta vaatia venäläisiltä yhtään mitään, saati viron kielen taitoa. Viron pitää tehdä "Hong Kongit". Hong Kongissa Kiinan viranomaiset automaatisesti olettivat kaikkien hongkongilaisten olevan Kiinan kansalaisia. Jos joku kieltäytyi kansalaisuudesta, tuli hänen määräaikaan mennessä ilmoitaa asiasta, ja osoittaa olevansa jonkin toisen maan kansalainen.

Virossa pitäisi kaikki Viron neuvostotasavallan asukkaat määrätä Vironkansalaisiksi. Tarvitaaessa poliisi toimittaa Viron passin asukkaan kotiin ja luovuttaa sen todistajien läsnäollessa. Jos joku kieltäytyy ottamassa Viron kansalaisuutta, hänen on määräaikaan mennessä todistettava olevansa toisen maan kansalainen.

1 kommentti:

lahtari kirjoitti...

Liettuan venäläisvähemmistö oli pieni, ja sotaa edeltävät rajat ja siten myös kansalaisuus huonosti määritellyt. Siksi Liettua antoi ilman muuta kansalaisuuden kaikille. Ovatkos Liettuan ja Venäjän suhteet kunnossa? Eivät, ne ovat koko EU:n huonoimmat.