torstai 16. lokakuuta 2008

Kansalaisuus lasten kautta

Viron venäjänkielinen lehti MK-Estonija (8.10.2008) ennätti jo uutisoida Viron helpottavan kansalaisuuden saantia. Kansalaisuusministeriö kiisti tiedon (PM online 15.10.) todeten, että ministeriössä vasta keskustellaan vastatoimista Venäjän ei-kansalaisille myöntämälle viisumivapaudelle.

”Venäjän muutettua viisumikäytäntöjään siten, että kansalaisuudettomat ihmiset saavat matkustaa viisumivapaasti Venäjälle, olemme pakotettuja miettimään, mikä auttaisi ihmisiä tekemään valinnan Viron valtion hyväksi”, ministeriön neuvonantaja Olga Slök sanoi lehdelle.

Viron hallitus alkaa marraskuussa käsitellä kansalaisuuden saannin ehtojen uudistamista. Kansalaisuusministeriön mukaan 83 prosentilla Viron 1,34 miljoonasta asukkaasta on Viron kansalaisuus. Virossa asuu 421.347 ei-virolaista, joista puolella on Viron kansalaisuus. Syyskuun 1. päivänä Virossa oli 111.677 kansalaisuudetonta henkilöä, mikä on kahdeksan prosenttia Viron väestöstä.

Vuodesta 2000 lähtien Virossa on kieli- ja perustuslakitestien suorittamisen (naturalisaatio) kautta saanut kansalaisuuden vuosittain keskimäärin 4000-5000 henkilöä. Poikkeuksen muodostivat 2004 ja 2005, kun EU-jäsenyys nosti venäläisten motivaatiota hakea Viron kansalaisuutta. Vuodesta 1992 lähtien Viron kansalaisuutta on hakenut 148.827 ihmistä.

Viron hallitus alkaa marraskuussa käsitellä mahdollisuutta, että Viron kansalaisuuden omaavien lasten vanhemmat saisivat automaattisesti Viron kansalaisuuden. Yleensä asia menee maailmalla toisin päin: kansalaisuus periytyy vanhemmilta lapsille, mutta Virossa asiat tehdään toisin. Monet nuoret ovat saaneet Viron kansalaisuuden, mutta heidän vanhemmilleen se on osoittautunut liian työlääksi.

Virossa pelätään, että ei-kansalaiset ryhtyvät joukoittain Venäjän kansalaisiksi. Kansalaisuudettomuuden ongelma halutaan nyt Virossa pois päiväjärjestyksestä. Se ei kuitenkaan johdu Suomesta kuuluneista rajuista apartheid-syytöksistä. Georgian sota muutti kaiken. Viron venäläiset ovat yhtäkkiä tikkuna silmässä niin EU:ssa kuin Natossa. Nato-kenraalit puhuvat jo varsin ilkeästi virolaisille, että Viron paras puolustus on demokratian parantaminen, ei Naton pommikoneet. Etelä-Ossetian 70 000 Venäjän kansalaista sai Naton päämajassa hälytyskellot soimaan. Virossa on pian 250 000 Venäjän kansalaista eli viiden Etelä-Ossetian kokoinen legitimiteettivaje. Venäjän Georgian rökitys auttoi. Tykit puhuvat tehokkaammin kuin tuhat sanaa.

Ei kommentteja: