lauantai 20. helmikuuta 2010

Miehemme Ukrainassa

Saan aika ajoin amerikkalaisilta intellektuelliystäviltäni mielenkiintoisia linkkejä, jotka koskevat fasismin vastaista taistelua Baltiassa ja Ukrainassa. Viimeisin linkki oli amerikkalaisen toimittaja Mark Amesin artikkeliin The Nation-lehdessä Ukrainan väistyvästä presidentistä Viktor Jushenkosta. Toimittaja pohti sitä, milloin Yhdysvallat alkaa oikein nähdä, keitä sen kaverit (our guy) Itä-Euroopassa ovat.

Amesin mielestä väistyvä presidentti Viktor Jushenko on myrkyttänyt vuosiksi eteenpäin Ukrainan elämän. Hän tuo järkytyksellä esille sen tosiasian, että Jushenkon noloa viimeistä vaalikampanjaa oli kirittämässä itsensä Hillary Clintonin kampanjapäällikkö Mark Penn. Ames muistuttaa Jushenkon ”likaisista pienistä salaisuuksista” kuten hänen perustamansa Kievin yksityisen yliopiston opinto-ohjelmasta. Se oli avoimen nationalistinen ja antisemitistinen. Yksi pääluennoitsijoista oli amerikkalaisen Ku Klux Klanin johtaja David Duke.

Pahinta oli kuitenkin se, että Jushenko kuukautta ennen presidentin virasta luopumistaan teki natsirikollisesta, Stepan Banderasta Ukrainan sankarin. Bandera oli hyvin ristiriitainen hahmo. Hän kutsui itseään vapaustaistelijaksi, joka taisteli etnisesti puhtaan Ukrainan valtion puolesta. Hänen joukkonsa taistelivat toisessa maailmansodassa Hitlerin joukkojen puolella osallistuen juutalaisten joukkomurhiin Ukrainassa. Joukot tekivät myös etnisiä puhdistuksia Puolassa tappaen 100 000 puolalaista. Hänen terrorisminsa oli liikaa itselleen Hitlerille, joka laittoi Banderan vankilaan. KGB onnistui lopulta tappamaan miehen 1959 Münchenissä Saksassa.

On selvää, että sekä ulkomaailma että Ukrainan sisällä asukkaat ovat olleet shokissa Jushenkon tempauksesta. Venäjä ja EU ovat tuominneet Banderan rehabilitaation. Juutalaisjärjestöt ovat tyrmistyneitä. Uusi presidentti Viktor Janukovitsh on luvannut ensi töikseen mitätöidä Banderan kunnianpalautuksen. Mark Ames pelkää, että kunnianpalautus saattaa johtaa Ukrainan hajoamiseen.

Amesin mielestä Banderan rehabilitoinnin pitäisi olla se viimeinen oljenkorsi, joka katkaisee kamelin selän eli herättää Yhdysvallat ymmärtämään tilanteen vakavuuden. Yhdysvaltojen on ryhdyttävä myös tuomitsemaan kommunismin ja fasismin rikosten rinnastaminen ja historian vääristely Itä-Euroopassa. Venäjän pääministeri Vladimir Putin sen jo tekee, Ames kirjoittaa.

On riemullista lukea Amesin tekstiä. Se joukko amerikkalaisia intellektuelleja vain kasvaa, jota ei kiinnosta rinnastaa kommunismia fasismiin. Yhdysvalloissa tästä uudesta rutosta ovat Amesin mukaan innoissaan vain ”uuskonnat” eli amerikkalaiset neokonservatiivit (neocon). He kutsuvat Itä-Eurooppaa harhaanjohtavasti Uudeksi Euroopaksi.

Mark Ames on kiinnostava toimittaja. Hän on kirjoittanut muun muassa Playboy-lehteen. Toimittajien ammattipiirissä tiedetään, että siihen lehteen ei kirjoita kuin huippuammattilaiset. Ames asui yli 10 vuotta Moskovassa perustaen vaihtoehtolehden, eXile. Lehti ei hänen mukaansa olisi koskaan voinut ilmestyä muutamaa viikkoa pitempään yhdessäkään niin sanotussa läntisessä demokratiassa. Venäjä salli sen ilmestyvän 10 vuotta, koska venäläisillä ei ollut Amesin mukaan aikaa varastelultaan keskittyä heidän lehtensä sisältöön.

Paras tulee tässä. Vuonna 2001 Ames lahjoitti hevosen siemennesteestä tehdyn täytekakun Moskovan surkeimmalle amerikkalaiselle toimittajalle, joksi osoittautui New York Timesin Moskovan toimiston johtaja Michael Wines. Ames tarjoili spermatortun Winesille suoraan päin naamaa.

On ilo saada natsien vastaiseen taisteluun amerikkalaisia uroksia, jotka tekevät täytekakkuja hevosen siemennesteestä ja lahjoittavat niitä surkeille kollegoille. Suomalaiset natsit, varokaa! Nämä miehet jyrää teitin!

http://www.thenation.com/doc/20100301/ames
http://en.wikipedia.org/wiki/The_eXile
http://en.wikipedia.org/wiki/Mark_Ames

Amerikkalaisten intellektuellien Baltian ja Ukrainan fasismin vastaisen taistelun komentokeskus löytyy täältä:
http://www.defendinghistory.com/

Ei kommentteja: