tiistai 22. joulukuuta 2009

Pimeyden ytimessä osa 2.

(Apartheid-katsaus viikko 52/2009):

Yhdysvaltain uusi Viron suurlähettiläs Michael C. Polt on ensi töikseen herättänyt keskustelun siitä, mitä hänen tasoisensa amerikkalainen diplomatian kehäkettu tekee Virossa? Polt kätilöi Kosovon itsenäistymisen vuosina 2004-2007 USA:n suurlähettiläänä Belgradissa. Joidenkin mielestä Polt tuli rentoutumaan syrjäiseen, merkityksettömään maahan ennen eläkkeelle siirtymistään. Jos näin olisi, Polt olisi tullut Suomeen.
Eesti Ekspress-lehden kolumnisti Andrei Hvostov uskoo, että jotakin suurta on tekeillä Venäjän ja USA:n välillä. Kriisialueiden diplomaattia ei lähetetä turhan takia Viroon. Hvostov muistuttaa kahden vuoden takaisista pronssimellakoista Tallinnassa. Virossa tuli päivän valoon etnisen konfliktin mahdollisuus. Virolla on oma ”Kosovo” Itä-Virossa. Virolaiset ovat kaivaneet verta nenästään Venäjän suhteissa vastustamalla kaasuputkea. Maalla ei ole rajasopimusta Venäjän kanssa eikä maalla ole omia asevoimia. (Viron kaikki 50 sotilasta miehittävät Afganistania. Toim.huom.) Hvostov lisää vielä, että Virossa kävi äskettäin sattumalta Venäjän varapääministeri, entinen puolustusministeri Sergei Ivanov; virallisesti vain katsomassa koripalloa.
Hvostov päättelee, ettei serbialaisten taltuttajaa ole lähetetty Viroon vain lepäämään. Poltin aforismi Serbiassa oli: ”Ilman itsenäistä Kosovoa ei ole itsenäistä Serbiaa”. Hvostov kääntää ajatuksen muotoon: ”Viron kieli on todellinen virallinen kieli vasta sitten, kun venäjäkin on virallinen kieli”. Poltin tehtävänä olisi siis neutraloida Viron potentiaalinen etninen konflikti.
Venäjä on juuri hyväksynyt lain, joka antaa presidentille oikeuden lähettää joukkoja ulkomaille, jos Venäjän kansalaisia uhataan. Ei ole varmastikaan sattumaa, että Georgian konfliktin jälkeen USA lähettää Viroon ennaltaehkäisijän. Viro on Nato-maa eikä USA halua kolmen rintaman sotaa; Afganistanin ja Irakin lisäksi vielä Venäjää.
Venäjälle tilanteen täytyy olla herkullinen. USA on astunut Baltiassa kolme miinaan: Liettuaan, Latviaan ja Viroon. Kaikissa voi räjähtää.
Liettuassa länsivastainen mieliala kasvaa, kun Ignalinan ydinvoimala suljetaan ja CIA:n salavankilat paljastuivat todeksi. Rautarouva Kazimira Prunskiene on jo perustanut puolueen, joka tähtää parempiin suhteisiin Venäjän kanssa. Puolueen ensimmäisessä kokouksessa paikalla kävi Venäjän duuman ulkoasian valiokunnan puheenjohtaja Konstantin Kossatsov.
Latvia alkaa olla USA:n kannalta menetetty maa. Siellä odotetaan ensi vuonna venäläisten nousevan parlamentissa valtaan. Latviaa pitää pystyssä Kansainvälinen valuuttarahasto, ei EU.
Virossakin on parin vuoden päästä parlamenttivaalit, joissa venäläiset saattavat jo päästä vallan kahvaan keskustapuolueen avustamana.
Baltia on vain yksi osa laajempaa kokonaisuutta Venäjän ja USA:n suhteissa. Vielä pronssimellakoiden aikaan Venäjä ja USA nokittelivat Bushin kehuessa Viroa Itä-Euroopan demokratian helmeksi, kun Venäjä vastaavasti uhosi tukevansa kaikkia Teheranin pyrkimyksiä.
Kun USA ja Venäjän vääntävät kättä maailman konflikteista ja puolustavat omia intressejään, Baltia on mukana pöydällä yhtenä panoksena. Venäjä ei jätä Iranin ydinvoimalahanketta ilmaiseksi. Polt kertoo kohta virolaisille, millä hinnalla Venäjä esimerkiksi lopettaa Iranin tukemisen. Jos se olisi venäjän kielen virallistaminen, se olisi Viron apartheidin loppu. Se tarkoittaisi sitä, että perusteet venäläisten kansalaisuuden epäämiselle katoavat. Yhdysvallat palaisi demokratian edistäjäksi maailmalla!?
EU:ssakin on jo herätty Baltian maiden historian vääristelyyn. Pariisissa sijaitsevan Demokratia- ja yhteistyöinstituutin tutkimusjohtaja John Laughland tyrmäsi Baltian maiden miehitysvalheen omassa kirjoituksessaan ”Baltian De-Russifikaatio palvelee geopoliittisia päämääriä”. (http://www.brusselsjournal.com/node/4198). Hänen instituuttinsa julkaisi Venäjän historiasäätiön ensimmäisen julkaisun englanniksi. Se koski Viron ja Latvian vähemmistöongelmia. Tiedotustilaisuus pidettiin Brysselissä joulukuun alussa. Heidi Hautalan piti esiintyä tilaisuudessa, mutta hän peruutti osallistumisensa. Käsittämätöntä, että EU:n parlamentin ihmisoikeuskomitean puheenjohtaja Hautalaa ei koske Baltian ihmisoikeusongelmat.
Ensi vuosi on Baltian maille kova. Kuten englantilaiset sanovat: ”Shit hits the fan”. (Suora käännös: Paska iskee tuulettimeen.) Nyt alkaa sataa sitä itseänsä taivaalta.
Vuosi 2010 on rauhaisa, jos USA ja EU valitsevat ystäväkseen Venäjän. Se edellyttää hyvästejä Baltian fasisteille.
Rauhaisaa joulua ja uutta vuotta 2010.


Lähteet:
http://www.ekspress.ee/2009/12/11/varia/47439-andrei-hvostov-vilunud-rebase-saabumine-usasthttp://www.idc-europe.org/showerInformation.asp?Identificateur=57

Ei kommentteja: