maanantai 7. joulukuuta 2009

Ruotsalaiset tekivät sen taas

Ruotsalaiset ovat edelläkävijäkansaa. Siitä todisti taas kerran kolmen nuoren ruotsalaisen muotisuunnittelijan liikeidea tuottaa farkkuja Pohjois-Koreassa. He ovat tämän päivän Ikean, Hennes & Mauritzin, Kappahlin, Tetra-Pakin ja Lindexin seuraajat. Nerokas markkinoille tulo, joka saa ilmaista mainosta maailman laajuisesti. Kaupallinen ja ideologinen shokki samassa paketissa.
Alun perin siniset puuvillaiset farkut olivat amerikkalainen myönnytys kollektivismille ja Maon vihreällä puuvillalle. Amerikkalaisessa ”luokattomassa” yhteiskunnassa kaikkien tuli pukeutua farkkuihin, jotta kukaan ei voi erottaa köyhää karjapaimenta yrityksen johtajasta. Tämä maailmassa riehunut kollektivismin aalto sattui 1960-70-luvuille eli niin sanotun marksilaisen humanismin valtakauteen. Neuvostoliitolla meni silloin hyvin. Sen arvomaailma, luokaton yhteiskunta, immaterialismi ja kollektivismi levisivät maailmalla kulovalkean tavoin. Se oli tuolloin maailman valtauskonto samalla tavoin kuin nyt on amerikkalainen elämäntapa, individualismi ja materialismi. Turha lienee sanoa, että ilmaston lämpenemisen myötä 50 vuoden päästä amerikkalainen elämäntapa vuorostaan julistetaan rikolliseksi.
Ruotsalaiset kehittivät Pohjois-Korean farkuille tuotemerkin, Noko Jeans, joita tuotettiin 1500 kappaleen näyte-erä. Myyntihinta oli muistaakseni noin 145 euroa. Tuote osoittautui halutuksi hittituotteeksi, mutta tukholmalainen hienostotavaratalo PUB ei kuitenkaan uskaltanut ottaa farkkuja myyntiin. Vielä parempi. Ruotsalainen yläluokka näyttää, ettei se aio auttaa köyhää pohjoiskorealaista. Farkuista tulee taas ideologinen tuote.
Ruotsalainen Noko Jeansin perustaja Jakob Ohlsson sanoo Kauppalehden mukaan, että hän haluaa rikkoa Pohjois-Korean eristyneisyyden, ei puolustaa Pohjois-Koreaa. Näin kuuluu hyvän myyntimiehen sanoa. Antifasistit saivat nyt oman uniformunsa. Noko – farkkuja aletaan myydä netissä.
Käykää vilkaisemassa Noko Jeansin kotisivua ja näette, että ruotsalaiset ovat maailman sivistynein kansa. Kateeksi käy heidän ennakkoluulottomuutensa. Ruotsalaiset tekevät Pohjois-Koreasta hovikelpoisen maan. Ystävämme Antti Siika-aho ei olut väärässä. Harvinainen suomalainen, joka pelottomuudessaan yksin uskalsi puolustaa Suomessa Pohjois-Koreaa. Nyt sitten jo Guardian ja New York Times puhuvat Noko Jeansistä ja ruotsalaisista.

http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=2009/12/28548
http://www.nokojeans.se/

Ei kommentteja: