maanantai 10. marraskuuta 2008

Pikku Törkimys

Barack Obaman vaalivoiton jälkeen Viro näyttää entistä kummallisemmalta. Virossa on amerikkalainen presidentti, joka ei tiedä, että mustat saivat Yhdysvalloissa kansalaisoikeudet jo 1960-luvulla. Kun Yhdysvalloissa musta mies voi päästä presidentiksi, Virossa venäläiset eivät pääse edes äänestämään. Ja tätä amerikkalaisen ”demokraatin” siunauksella. Kukaan ei epäile, etteikö Yhdysvallat olisi maailman demokraattisin maa. Amerikka voisi näytteeksi lähettää yhden demokraatin Eurooppaan Toomas-Hendrik Ilveksen tilalle.
Kuvaavaa on, että samana päivänä kuin Obama voitti vaalit USA:ssa, Viron parlamentti hylkäsi kansalaisuuslain muutoksen, joka olisi antanut ei-kansalaisten Virossa syntyville lapsille automaattisesti Viron kansalaisuuden. (Postimees 5.11.2008)
Lakiedistyksen kaatuminen näyttää Viron hallituksen tekopyhyyden ja törkeyden. Hallitus investoi miljoonia mainoskampanjaan, jolla ei-kansalaisia houkutellaan ottamaan Viron kansalaisuus, mutta edes maassa syntyneille lapsille ei anneta kansalaisuutta.
Virolainen parlamentaarikko Sergei Ivanov syyttää Viroa viidennen kolonnan luomisesta maahan (EPL 4.11.2008). Hänen mielestään Viro on omilla sisäpoliittisilla ratkaisuillaan ajanut venäläiset oppositioon Viron valtion suhteen. Päällimmäisenä virheenä hän pitää neuvostoajalla Viroon tulleiden venäläisten määrittelemistä miehittäjinä. Toinen virhe oli näiden venäläisten jättäminen ilman kansalaisuutta. Ivanov kertoo nykyisen presidentin, entisen ulkoministerin, Toomas-Hendrik Ilveksen perustelleen venäläisten kansalaisuudettomuutta sillä, että venäläiset saattaisivat kansalaisina vaikuttaa valtion päätöksen tekoon! Nyt kun Viro on sekä Naton että EU:n jäsen, kansalaisuuslait eivät ole helpottuneet. Päinvastoin. Viro on tiukentanut kansalaisuuslakejaan ja kielipoliisi on tehostanut kielitaitoratsioitaan. Seurauksena on, että Viron kansalaisuuden sijasta venäläiset valitsevat nyt Venäjän kansalaisuuden.
Erityisen vaarallisena Ivanov pitää virolaisten poliitikkojen löyhäpäisiä kannanottoja. Sellaisena hän mainitsee opetusministeri Tõnis Lukaksen halun kadottaa venäjänkielinen koulutus Virossa.

p.s.
Virossa oli syyskuun ensimmäisenä päivänä alle 15-vuotiaita kansalaisuudettomia lapsia 2887. Parlamentissa oppositiopuolue keskustan ehdotus antaa kansalaisuus automaattisesti Virossa syntyneille ei-kansalaisten lapsille kaatui äänin 46-26 reformipuolueen, Isänmaan ja sosialidemokraattien vastustukseen. Hallituspuolueet eivät näe mitään syytä muuttaa kansalaisuuslakia. Ei-kansalaiset voivat edelleenkin erikseen hakea lapsilleen Viron kansalaisuutta. Vauvojen ei tarvitse suorittaa kielikoetta eikä perustuslakitestiä. Viro haluaa aina muistuttaa venäläisilleen, että Viro on virolaisten maa.

5 kommenttia:

lahtari kirjoitti...

"Virossa on amerikkalainen presidentti, joka ei tiedä, että mustat saivat Yhdysvalloissa kansalaisoikeudet jo 1960-luvulla."

Rankka väite, ei taida löytyä viitettä.

"Kukaan ei epäile, etteikö Yhdysvallat olisi maailman demokraattisin maa."

Johan Bäckman ainakin, hänen mielestään maailman demokraattisin maa on Venäjä. Uskokoon ken tahtoo.

"Ei-kansalaiset voivat edelleenkin erikseen hakea lapsilleen Viron kansalaisuutta. Vauvojen ei tarvitse suorittaa kielikoetta eikä perustuslakitestiä."

Mikä tässä on jotenkin poikkeuksellisen epätavallista? Kansalaisuuslaki on löysempi kuin useimmissa maissa, ei tule mieleen muita maita kuin USA, jossa jokainen maassa syntynyt saa automaattisesti kansalaisuuden.

lahtari kirjoitti...

Jatkaakseni vielä vähän lukekaa nyt sitten vähän laajemmalitikin EPL:ssä käytyä keskustelua, viimeisin kontribuutio on David Vseviovilta:

http://www.epl.ee/artikkel/447792

Siitä löytää sitten linkit aiempiin. Leena Hietanen on ihan pikkuisen epäluotettava lähde.

Timo Elonen kirjoitti...

Eihän Virossa ole demokratiaa sikälikään, että vaaleissa voidaan ostaa ja myydä ääniä. Kuka lisäksi tietää loppujen lopuksi miten vaalikoneet oikein on ohjelmoitu. Siis internetäänestys. Onko se tarkoituksella otettu käyttöön vai onko kyse vahingosta, jonka demokratian alkeita opetteleva valtio vahingossa on tehnyt.

Johan Bäckman kirjoitti...

Todella hyvä teksti. Hyvä Leena! Eläköön vapaus. Vielä se vapaus koittaa Virossakin. Se päivä on lähellä!

SUNZU kirjoitti...

Leena arvostan näkökulmasi, sitä tarvitaan. älä pilaa hyvä asiaa "Bäckmanneilla" . Lämmöllä SUNZU