tiistai 18. marraskuuta 2008

Jakobson Viron apartheidin luojana


Kuvittelin naiivisti Viron kylmä sota-kirjassani, että arkkipiispa Johannes ja Max Jakobson lankesivat presidentti Lennart Meren ansaan ryhtyessään hänen pikku apulaisikseen Viron apartheidin tukipilareina lännessä. Viron ortodoksikirkon hajottajan, arkkipiispa Johanneksen motiiviksi kuvittelin turhamaisuuden ja tyhmyyden. Jakobson taas tunnetaan pohjattomasta Neuvostoliitto-vihasta eivätkä turhamaisuus ja vallanhalu ole hänellekään vieraita. Molemmat miehet olivat Lennart Meren ”löytöjä” tehtäviinsä.
Tulkitsin Viron totuuskomissiota johtaneen Max Jakobsonin hurmaantuneen Lennart Meren charmista niin, ettei hän edes ymmärtänyt komissionsa tehtävän luonnetta. Totuuskomissiolta jäi löytämättä Viron holokausti, mutta sen sijaan se löysikin ”neuvostomiehityksen”. Siitä tuli venäläisten kansalaisoikeuksien riiston laillistaja. Jos maailma syytti Viron hallitusta venäläisten sorrosta, Viron pääministereistä esimerkiksi Juhan Parts vetosi Max Jakobsonin totuuskomission raporttiin, ettei venäläisten kansalaisoikeuksien puutteessa ole mitään kummallista, koska kysymys on ”miehityksestä.”
Vanha arkistolöytö Hesarista vuodelta 1992 on masentava. Jakobson on koko ajan tiennyt, mitä hän on tehnyt. Hän ei olekaan vahingossa, Lennart Meren oveluuden tuloksena joutunut Viron apartheidin työkaluksi. Jakobson on alusta lähtien tukenut venäläisten jättämistä vaille Viron kansalaisuutta. Keksikö hän tämän ennen Lennart Merta?
Jakobson suomii Suomea siitä, että poliitikot niin kovasti haukkuvat Viroa siitä, että venäläiset eivät saaneet äänestää parlamenttivaaleissa. Suomen tulee hänen mukaansa vaientaa maailmalla kritiikki Viron ihmisoikeustilannetta kohtaan. Sen Suomi on todella tehnyt! Enää ei jää muuta kuin toivoa, että Max Jakobson on itse yhden kerran totuuskomission pöydän takana syytettynä apartheidin pystyttämisestä Viroon. Lennart Meri alkaa vaikuttaa kohta enkeliltä!
Onko koko Viron apartheid suomalaista alkuperää?

4 kommenttia:

lahtari kirjoitti...

"Totuuskomissiolta jäi löytämättä Viron holokausti"

Komission raportti löytyy tuolta:

http://www.historycommission.ee/temp/pdf/conclusions_en.pdf

Käykää lukemassa ja todetkaa, että Leena Hietanen kirjoittaa jälleen puuta heinää.

Marjo kirjoitti...

Jakobson ei tietenkään ole "keksinyt" Viron miehitystä ja (mikä on vielä sitäkin pahempaa) pakkoliitosta vastoin väestön tahtoa NL:oon, vaan hän on tienyt asian alusta asti, aivan kuten muutkin suomalaiset.

Kansainvälisen lain mukaan meihitetylle alueelle ei saa asuttaa, joten ko. henkilöt eivät tietenkään ole kansalaisia. Viro kuitenkin salli heidän jäädä maahan ja halutessaan hakea kansalaisuutta - ja vielä varsin lievin ehdoin.

Leena Hietanen kirjoitti...

Lennart Merellä oli jo totuuskomissiota perustaessaan ketun häntä kainalossa. Hän nimitti totuuskomission tutkimaan "saksalais- ja neuvostomiehityksen" aikaisia rikoksia Virossa. Hän houkutteli suomalaisen auktoriteetin, Max Jakobsonin komission johtoon nimenomaan komission alkuosalla, saksalaismiehityksen juutalaisvainoilla. Jakobsonin rooliksi jäi kuitenkin ulkomaailmalle vahvistaa "neuvostomiehitystä" ja venäläisten kansalaisuuden riistoa. Tähän rooliin Jakobson on ryhtynytkin. Hesarin arkistolähde vuodelta 1992 paljastaa, ettei Jakobson tehnyt sitä hölmöyttään ja huijattuna vaan täysin tietoisena asian merkityksestä.

lahtari kirjoitti...

Pälä pälä.

"Totuuskomissiolta jäi löytämättä Viron holokausti"

Tämä on yksinkertaisesti valhe, ja vielä aika typerä sellainen.