Englantilainen ystäväni Ted sanoi eilen: ”Viro ei ole enää entisensä”. Virolaisten suhde omiin venäläisiinsä on perusteellisesti muuttunut. Ted epäili muutoksen johtuvan talouskriisistä. Siinä missä Islannin talouskurimukseen etsitään apua Venäjästä, Viro saattaa joutua etsimään myös taloudelleen veturia Venäjästä. Ted epäili virolaisten mielenmuutoksen johtuvan rahasta.
Tedin Viron venäläinen vaimo, Tanja, arveli, että muutos johtuu Georgian sodasta. Etelä-Ossetian 70 000 Venäjän passilla olevaa asukasta ja Venäjän georgialaisille antama rökitys sai hälytyskellot soimaan Virossakin. Rauta ja veri tehoavat. Viimeisen 15 vuoden aikana virolaiset ovat tehneet maailmalle selväksi, että venäläiskysymystä he eivät ratkaise sydämellä tai järjellä. Vain voima tehoaa.
Ei päivää, etteikö Viron lehdet kirjoittaisi, mitä tehdä ei-kansalaisille. Yhdysvalloissa asuva virolainen emigrantti, professori Rein Taagepera varoitti Eesti Päevalehdessä (13.09.2008), ettei Virossa ole enää varaa kiusata venäläisiä. On aika etsiä yhteistä kieltä venäläisten kanssa, sillä Nato ei sekaannu sisäisiin konflikteihin. Hän vaati venäläisille edustusta valtion koneistoon, omaa televisiokanavaa ja kansalaisuuden helpottamista.
Sosiologi Iris Pettai kysyi Eesti Päevalehdessä (30.10.2008), mihin katosi Viron venäläisten luottamus Viroon? Ei-kansalaisista lähes 40 prosenttia osaa viron kieltä. Heille ei olisi ongelma suorittaa kansalaisuuskoetta. Tutkimusten mukaan ei-kansalaisista identifioi itsensä Viron asukkaana 66 prosenttia ja venäläisenä 79 prosenttia. Viron kansalaisina heistä näkee itsensä vain 13 prosenttia. Kolmannes ei edes pidä itseään Viron asukkaana. Pettain mukaan ei-kansalaiset tuntevat itsensä vieraana kaikkialla, sillä vain kolme prosenttia näkee itsensä Venäjän venäläisinä. Valtaosan ei-kansalaisten mielestä, 91 prosenttia, Venäjän kehitys menee hyvään suuntaan. Vastaavasti Viro kehittyy hyvään suuntaan vain joka neljännen mielestä. Pettain mukaan Viron venäläisillä on suuri luottamus Venäjän kehitykseen. Se koskee myös jo Viron kansalaisuuden saaneita venäläisiä. Hänen mielestään valtion tiedotuskampanjat eivät riitä houkuttelemaan venäläisiä ottamaan Viron kansalaisuutta. Viron olisi aika etsiä syitä, miksi venäläiset kadottivat luottamuksensa Viron valtioon.
Tänään Postimees-lehdessä (3.11.2008) Venäjän duuman ulkoasian valiokunnan puheenjohtaja Konstantin Kossatsov tekee selväksi, että Viron ja Venäjän väliset suhteet paranevat vain kun Viro hyväksyy nolla-vaihtoehdon, eli antaa Viron kansalaisuuden kaikille asukkailleen, jotka sitä haluavat. Viron on aika ryhtyä jakamaan passejaan venäläisilleen. Samanaikaisesti nykyiseen kansalaisuuspolitiikkaan sitoutunut hallitus on aloittanut voimakkaan, ei-kansalaisille suunnatun tiedotuskampanjan, jonka johdossa on ulkoministeri Urmas Paet. Kampanja on luonteeltaan kosmeettinen ja tarkoitettu vain ulkomaailmalle näytökseksi virolaisten pyrkimyksestä houkutella ei-kansalaisia ottamaan Viron kansalaisuus.
Seuraavat viisi vuotta ovat ratkaisevia. Jos Venäjän talouskasvu ohittaa Euroopan, Venäjän kansalaisuus tulee Virossa yhä houkuttelevammaksi. Venäjä saattaa jopa hyväksyä kaksoiskansalaisuuden. Tästä seuraa väistämättä konflikti EU:n ja Venäjän välillä, jos Viron Venäjän kansalaiset haluavat liittyä Venäjään.
Petri Krohnin kommentti:
Fasismi pitäisi määritellä uudelleen. Se tarkoittaa oikeistoradikalismia, joka on epädemokraattista. Silloin Viron hallituspuolueet, reformipuolue, Isänmaa ja sosialidemokraatit, voidaan kaikki luonnehtia fasistisiksi. Puolueiden tärkein päämäärä on etnisesti puhdas Viro. Ne vastustavat venäläisille kansalaisuuden antamisen helpottamista. Syynä on ennen kaikkea se, että heidän vallassa pysymisensä edellyttää, ettei venäläisillä ole kansalaisuutta.
Leena Hietasen kommentti:
Jos venäläisillä olisi ollut kansalaisuus, pronssisotilasta ei olisi koskaan siirretty, yksi nuori mies olisi vielä hengissä, hiv-epidemia ei uhkaisi tappaa kymmentä tuhatta venäläistä nuorta eikä transito Venäjältä olisi loppunut.
Tedin kommentti:
Viron kohdalla englannin kieliset sanat, apartheid ja fasismi kuulostavat epätodellisen kovilta. Baltiassa on runsaasti fasistisia piirteitä, mutta Natsi-Saksan kaltaista ideologista, vähemmistöä tuhoavaa järjestelmällisyyttä maissa ei ole havaittavissa. Jos apartheid-sana määritellään englanniksi ”deprivation of civil rights” asia muuttuu ymmärrettäväksi. USA:n entinen presidentti Jimmy Carter kirjoitti kirjan Israelin apartheidista, mikä on varmasti totta. Samalla tavalla Viroa voi kutsua apartheid-valtioksi.
maanantai 3. marraskuuta 2008
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
4 kommenttia:
Parempi analogia löytyy kyllä palestiinalaisista: Hamas (aiemmin myös PLO) pitää Israelin olemassaoloa laittomana miehityksenä, ja Israeliin vuoden 1948 jälkeen muuttaneita juutalaisina laittomina miehittäjinä (PLO:n aikaraja oli jo Balfourin julistuksessa 1917). kansalaisuuteen ei tosin siellä taitaisi riittää pelkkä arabian kielikoe.
"Fasismi pitäisi määritellä uudelleen"
Pysytään vain edelleen alkuperäisessä määritelmissä:
Fasismi: 1. Italiassa 1930-luvulla syntynyt äärioikeistolainen liike 2. aatesuunta, joka ihailee voimaa ja väkivaltaa ja kannattaa "raudan ja veren"-politiikkaa, vahvemman oikeutta ja totalitarismia.
Ikävä kyllä, kohdassa 2 mainitut seikat tekevät teistäkin fasisteja. Ja ne ovat myös syitä, joiden vuoksi normaalilla järjellä ja omallatunnolla varustettu ihminen ei pidä fasisteista.
Onko Hietanen puhunut jonkun niiden 30 000 kanssa, joita lähetettiin v. 1941 Siperiaan, tai niiden kanssa, joita vuonna 1949 lähetettiin ystävälliseen Siperiaan.
Alä ole niin yksipuolinen.
Andres Perendi
kyyditetyn ja tapetun tyttärenpoika
Lähetä kommentti