lauantai 15. marraskuuta 2008

Amerikkalaiset Baltiassa

Viron presidentti, amerikkalainen Toomas-Hendrik Ilves antoi virolaisen kunniamerkin toiselle amerikkalaiselle, Anne Applebaumille. Applebaum on Puolan ulkoministeri Radoslaw Sikorskin aviopuoliso. Applebaum on tunnettu sovjetofobi. Hän kirjoitti uudelleen Alexandr Solzhenitsynin vankileirin saariston, lyhyesti nimellä GULAG, A history. Hän sai teoksellaan Pulizerin palkinnon vuonna 2004. Ei ihme, jos miesnobelistilta ottaa kehykset tarinalle. Anne Applebaum kuuluu siihen amerikkalaistuneiden venäläisten emigranttien joukkoon, jotka kirjoittavat maailmalla yhä suositumpaa, russofobista kirjallisuutta. Russofobialla menee nyt yhtä hyvin kuin maailmassa meni joskus antisemitismillä. Russofobinen kirjallisuus saa runsaasti palkintoja ja mainetta. Suomessa esimerkkeinä tästä ovat virolaisen Imbi Pajun teos Torjutut muistot ja Sofi Oksasen Puhdistus. Applebaum kiittikin juhlallisesti Ilvestä siitä, että tutkimustyön aikana kaikkein liikuttavimmat tarinat olivat peräisin Baltiasta. Kun tähän lisätään vielä se, että myös Solzhenitsyn sävelsi GULAG:insa Virossa, mitä vankileirin saaristolle tapahtuukaan, jos lähde osoittautuu samaksi ja epäluotettavaksi? Virolaiset kertovat karkotuksen aivan kuin kyseessä olisi vankileirille joutuminen: venäläinen pitää konepistoolia ohimolla ja raiskaa häntä aamuin, päivin ja illoin piikkilanka-aidan takana. Olisikohan aika käydä Siperian virolaiskylissä? Onhan niitä virolaisia siellä vieläkin.
Taloussanomien päätoimittaja Juha-Pekka Raeste kirjoitti kolumnissaan ”Muistiinpanoja Brysselistä” (10.11.2008) EU-eliittiä häiritsevän Viron ja Puolan avoimen vihamielisyyden Venäjää kohtaan. EU:n yleinen hokema kuuluu, että Baltian maat ja Puola ampuvat omaan nilkkaan. Onkohan tämä hiukan naiivia suomalaisilta europarlamentaarikoilta ja muulta EU-väeltä? Viron amerikkalainen presidentti, Latvian kanadalainen ex-presidentti ja Puolan ulkoministerin amerikkalainen vaimo sekä Liettuan amerikkalainen presidentti, Valdas Adamkus antavat varsin merkittävän amerikkalaisen edustuksen EU:ssa. Ehkäpä nämä amerikkalaiset ajavatkin EU:ssa Yhdysvaltain etuja? Yhdysvallathan hyötyy Venäjän ja EU:n huonoista suhteista.
On selvää, että suhteet Venäjän ja EU:n välillä tulevat entisestään huononemaan. Viro antaa kaikkensa sen eteen. Venäjän suurlähettiläs Nikolai Uspenski kävi Viron ulkoministeriössä esittämässä huolensa (PM 11.11.2008) Naton tulevasta tukikohdasta Viroon. Virossa valmistuu Naton tukikohta Ämarin lentokentälle vuonna 2012. Sen tulee kyetä vastaanottamaan 12 hävittäjää ja 20 kuljetuskonetta, 2000 sotilasta ja 1000 tonnia varusteita vuorokaudessa. Viron UM oli vastannut suurlähettiläälle varsin yliolkaisesti, että lentokentän remontti on Viron sisäasia. Siihen ei ole Venäjällä nokan koputtamista yhtä vähän kuin Viro voi pyytää Pihkovan tankkidivisioonan siirtoa kauemmaksi Viron rajasta. Selvää on, että kun tukikohtia rakennetaan, joskus niitä sitten käytetään.


Lähteet:
http://www.postimees.ee/?id=48060&print=1
http://www.taloussanomat.fi/ajatukset/2008/11/10/muistiinpanoja-brysselista/200828976/145?rss=kolumninostot
http://www.postimees.ee/?id=47881

1 kommentti:

lahtari kirjoitti...

Nyt varmaan pääsi unohtumaan vielä yksi virolaisten katala konnuus asiassa. Kunniamerkin antaminen Anne Applebaumille on tietysti myös osa virolaisten katalaa juonta, jolla salataan sitä, että Viro on natsien hallitsema. Sopii hyvin yhteen sen kauhean vainon kanssa, jonka kohteeksi herrasmies ja kansallissosialisti Risto Teinonen on joutunut Virossa.