sunnuntai 6. toukokuuta 2007

Viro - Naton tuhoisa täsmäase

Viron kaikki 50 sotilasta ovat miehittämässä Irakia, ja maa julistaa sodan Venäjälle. Ei ihme, että Yhdysvaltain presidentti George W. Bush kutsuu Viron presidentti Toomas-Hendrik Ilveksen kylään ja kehuu maata Itä-Euroopan mallivaltioksi. Georg W. Bush ei unissaankaan voinut kuvitella, kuinka loistavan liittolaisen se saa vaivaisilla 50 sotilaalla. Yhdysvallat on hyötynyt kaikkein eniten Viron toiminnasta. Viro onnistui provokaatiollaan iskemään Venäjään ja sen kyvyttömyyteen suojella Viron venäläistä vähemmistöä. Venäjä ei voi vastata sotahuutoon sodalla, sillä jos Venäjä liikahtaa, silloin liikahtaa puoli maailmaa. Viro painaa myös kivenä kengässä EU:ta. Se onnistui heikentämään EU:n ja Venäjän suhteita. Se hyödyttää suoraan USA:ta. Yhdysvallat on saamassa Virosta sellaisen ”ydinaseen”, ettei sen tarvitse sijoittaa koskaan ydinkärkiohjuksia Viron maaperälle.

Yhdysvallat pystyy Viron avulla ärsyttämään Venäjää samalla tavalla kuin Neuvostoliitto kiusasi Amerikkaa tukemalla Kuubaa. Yhdysvaltain suunnaton kiinnostus Baltian maita ja Viroa kohtaan saattaa johtua myös siitä, että Yhdysvallat harjoittelee Baltiassa Kuuban haltuunottoa, kunhan Fidel Castro kuolee. Republikaanipuolueella on suojissaan erilaisia emigranttijärjestöjä, balteista kuubalaisiin. Yhdysvallat on onnistunut istuttamaan jokaiseen Baltian maahan pohjois-amerikkalaisen presidentin. Lisäksi maat ovat vieneet läpi omaisuuden palautuksen. Amerikkalaiset ja Amerikan kuubalaiset varmasti haluavat Castron kansallistaman omaisuuden takaisin. Presidentiksi sopivia kuubalaisia USA:ssa on varmasti yllin kyllin.

Yhdysvallat ovat nousemassa Viron parhaaksi ystäväksi, mutta myös kohta ainoaksi. EU:n puitteissa Paavo Lipposen lempilapsi Pohjoinen Ulottuvuus voidaan haudata. Itämeren maiden yhteistyö kärsii, sillä Venäjä ei enää ole kiinnostunut organisaatioista, joissa sen perivihollinen, Viro, on mukana lietsomassa russofobiaa. Edesmenneen presidentti Lennart Meren unelma Virosta Euroopan Israelina alkaa toteutua. Hänen visioissaan Viro oli Yhdysvaltain keidas slaavilaista maailmaa samalla tavalla kuten Israel on amerikkalaisten keidas arabimaailmaa vastaan. Enää puuttuu vain venäläisten oma PLO!

Bosnian ja Kosovon esimerkin valossa vain rikollisen tyhmä kansa voi saattaa itsensä tilanteeseen, missä virolaiset nyt ovat.

Leena Hietanen

Ei kommentteja: