maanantai 30. huhtikuuta 2007

Fenno-ugrien uhosta tuli Nyky-Viron tuho

Baltian maiden itsenäistyessä viisitoista vuotta sitten venäläiset politologit arvioivat kolmesta Baltian maasta Latvian jäävän Venäjän etupiiriin etnisten ja taloudellisten syiden takia. Toisin kävi. Latvialla ja Liettualla on jo rajasopimukset Venäjän kanssa. Viro sen sijaan on valinnut tien, jolla rajasopimus Venäjän kanssa on mahdoton.

Aidon itsenäisen valtion tunnusmerkkejä on, että maalla on rajasopimukset kunnossa ja että valtio kykenee pitämään kiinni kansainvälisistä sopimuksista. Viro ei ole kyennyt pitämään ensimmäisestäkään sopimuksestaan kiinni Venäjän kanssa. Juuri kuollut Venäjän ensimmäinen presidentti Boris Jeltsin kävi Virossa tammikuussa 1991, hetkeä ennen Baltian maiden itsenäistymistä ja Neuvostoliiton romahdusta. Tuolloin Jeltsin ja Neuvosto-Viron korkein johto allekirjoittivat sopimuksen, joka määritteli itsenäistyvien Venäjän ja Viron suhteita. Tärkein kohta maiden välisessä sopimuksessa oli Viron venäläisten oikeus valita vapaasti kansalaisuutensa. Itsenäistynyt Viro heitti tämän sopimuksen ensimmäisenä romukoppaan. Nyt käynnissä oleva makaaberi näytelmä Tallinnan pronssisotilaan ympärillä on tämän petoksen viimeinen näytös.

Pronssisotilas lopun alkuna

Nyky-Viro on rakennettu uskomukselle, että Neuvostoliitto miehitti maan. Tätä myyttiä tarvitaan perusteluna venäläisten kohtelulle. Viro oikeuttaa venäläisen vähemmistön kansalaisuuden riiston ja sorron tällä myytillä. Virolaisten mielestä pronssisotilas muistuttaa miehityksestä. Todellisuudessa virolaisia muistuttaa miehityksestä maassa olevat venäläiset ja venäjän kieli. Pronssisotilaan siirto oli viesti maassa oleville venäläisille, ettei heillä ole mitään oikeuksia Virossa. Venäläiset ymmärsivät tämän ja siksi vastustivat patsaan siirtoa. Tilannetta voisi verrata Natsi-Saksan vuoden 1938 kristalliöihin, joita pidetään lähtölaukauksena holokaustille. Patsaan siirtoyönä Viron nykyhallitus katkasi suhteensa maan venäläiseen vähemmistöön.

Suomen ulkopoliittinen johto on määrätietoisesti lähtenyt siitä, ettei Suomi ole koskaan Venäjän kanssa samalla puolella Viroa vastaan. Tämä suhtautuminen on viemässä Viroa umpikujaan ja tuhoamassa EU:n ja Venäjän suhteet. Virossa on noussut Suomen suojeluksessa ja tuella kansallinen shovinismi, joka ilmenee virolaisten harhaisena käsityksenä siitä, että maa voisi olla etnisesti puhdas kansallisvaltio kuten Suomi.

Viro saa oman IRA:nsa

Viron hallituksen toimet olivat kuin suora kutsu Venäjän presidentti Vladimir Putinille ryhtyä pitämään huolta Viron venäläisestä väestöstä. Jos Viro ja EU eivät sitä tee, Venäjän on se tehtävä. Viron presidentti Toomas-Hendrik Ilveksen ja parlamentin varapuhemies Kristina Ojulandin sotaisat lausunnot siitä, että mellakoijia rangaistaan ankarimman mukaan ja mahdollisesti karkotetaan maasta olivat vain puukon kääntöä haavassa. Nuorten Virossa syntyneiden venäläisten karkottaminen ei tule onnistumaan. Venäjä ei ota heitä vastaan. Esimerkkinä tästä on Harkun eristysleirissä karkotusta odottavat venäläiset, jotka ovat viruneet siellä jo neljättä vuotta. Näiden karkottavien nuorten paikaksi tulee tämä samainen leiri, jota voi alkaa jo hyvällä syyllä kutsua keskitysleiriksi.
Samanaikaisesti Viron "kristalliyön" nuorten mellakoijien viha vain kasvaa. Heidän joukostaan löytyy pian Viron ikioma "IRA", joka ryhtyy vaatimaan venäläisille omaa valtiota Virossa. Siihen heillä on nyt oikeus.

Raudan ja veren tie

Venäjällä ja Virolla on täysin vastakkaiset käsitykset Viron "miehityksestä"ja venäläisten oikeudesta asua Virossa. Erimielisyydet ratkaistaan aina lopulta raudalla ja verellä. Viron Nato-jäsenyys on aina ollut tämän ristiriidan tiedostamista ja alitajuista toivetta Natosta Viron etnisenä puhdistajana. Viro haluaa varmistaa olevansa Naton ydinasesateenvarjon alla$. Käytännössä Viro on jäämässä Suomen apartheid-protektoraatiksi, jossa rotusortoa harrastetaan Suomen suojeluksessa. Viro ja Suomi yhdessä sortavat yhdessä entisen imperiumin jälkeläisiä.
Milloin EU saa tarpeekseen fenno-ugreista? Viro on aina ylpeillyt sillä, että se hajotti Neuvostoliiton. Pystyykö Viro tuhoamaan myös Euroopan Unionin?

Leena Hietanen

7 kommenttia:

nipi kirjoitti...

Niille venäläisille on jo täys mahdollisuus kansalaisuuteen - tarvitsee vain oppia viron kieli ja tietää jotain muutakin virosta.

Onko suomen kansalaisuus mahdollista kysyä vain venäjää puhuvalla?

Commentator kirjoitti...

Kaikelle on yksinkertainen selitys. Viro on venäläisiä vastaan SODASSA.

Se ei ole joku viimeaikainen tapahtuma, vaan Viro on ollut sodassa jo 1940-vuosista asti. Väliajalla se sota ikäänkuin piilossa maton alla (vaikka verinenkin sota kesti metsissä 1960-luvuin saakka), mutta se ei virallisesti ole loppunut ikinä. Päinvastoin kuin Suomessa, jossa soditiin Venäjän vastaan verisesti, kunnes tehtiin rauhat ja oltiin sitten rauhassa, kestävät vähemmän verisimmat, ehkäpä "kylmät" taistelut Virossa tänäpäivään asti, eikä todellista rauhaa ole näkyvissä. 1940-luvut eivät Virossa ole historiaa, vaan tänäpäivän politiikkaa, eteenkin niille kymmenille tuhansille pakolaisille joille oli pakko pakea neuvostomiehityksen edestä.

Ymmärtääkseen virolaisten ja niiden hallitsijoita, täytyy ymmärtää että ne eivät suhtaudu venäläisiin kuten normaaleihin toisten kansojen edustajiin, vaan suureltä osalta kuten vihollisiin käynnä olevassa konfliktissä. Käyttäytyä niiden mieleen on virolaisten äännestyssuosion harmiksi, sillä se on samaantekevää seurustelua vihollisen kanssa ja ikäänkuin maanpetos. Eivätka paikalliset venäläiset tajua, mitenkö tai miksikö niihin suhtaututaan näin harmillisesti, sillä maahan se näytti rauhallinen kuin ne tänne saapuivat tai syntyivät.

Tunteitä, joita pidetään sodassa vihollisia vastaan, on helppo rauhan aikana tajua ekstremisminä ja päinvastoin. Kummastuttais' Suomessakin jos joku tänäpäiväna suhtautuis' venäläisiin samoin kuin neuvostosotilaihin Talvisodan aikana. Täytyy muistaa että Virossa sama sota kestää tähän päivään asti. Varmaan Teitäkin nyt ruvetaan havaitsemaan kuin vihollista, sillä säälihän vihollisien vastaan ei ole tervetullutta..

ps: Viron kielen osaamistä ja kansalaisuutta tajutaan ikäänkuin merkkiä siinä sodassa puolen valinnasta Viron hyvyksi, jonkinlaistakin liitosta ja riipuuvuutta tästa maasta. Siksi sitä havaitaan tärkeäna.

nipi kirjoitti...

Onko dissidentti sitä mieltä että kansalaisuus pitäis jakaa jokaiselle asukkaalle? Noin vain? Tekeekö Suomi näin?
Joo, commentator on monessakin asiassa oikeassa. Sota täytyy lopettaa. Ja se paras tapa on niin että sodan aloittajaa esittää omat anteeksipyynnöt. Sitä ei oo kukaan vielä kuullut.
Sen jälkeen voidaan puhua myös tulevaisuudesta. Ja jättää menneisyys rauhaan. Mut ei ennen kun asia selvitetty.

AMBITIOUS OUTSIDER kirjoitti...

Rumal Soome naine. Lihtsalt rumal ja harimatu. Asenda oma paskvillis sõnad eestlane ja Eestimaa sõnadega soomlane ja Soome ning mõtle, kas sa siis ka nii kirjutaksid. Sa oled aastaid Eestis olnud, ma olen sind mitmel pool näinud, aga et sa nii uskumatult loll ja rumal oled, seda ma ei teadnud. Dissidendiks sa ennast nimetada ei saa, sest dissidendil peab olema midagi asjalikku öelda või idee, mille nimel vastanduda. Sul pole. Sa lihtsalt pasandad võõra rahva hinge ja muud midagi. Elad oma mugavas Soomes ja teoretiseerid millestki, millest sa midagi ei tea. Mul on sust lihtsalt kahju.

Nok kirjoitti...

Tällä yhä pahemmin saastuvalla planeetalla ei ole yhtään niin vihattavaa kansaa, että heille voisi toivoa omaa "IRA":ta. Virolaiset ovat joutuneet kärsimään Natsi-Saksan ja Neuvostoliiton miehityksistä. Kun vielä muistaa vapaaehtoisten Virolaisten taistelleen Suomen itsenäisyyden puolesta, niin on pöyristyttävää ja suorastaan käsittämätöntä, että Suomesta löytyy ihminen, joka toivoo Virolaisien joutuvan "raudan ja veren tielle". Tuntemani Virolaiset ovat sympaattisia ihmisiä, enkä voi ymmärtää Leena Hietasen Virolaisiin kohdistuvaa vihaa.

Suotakoon kaikille maille oikeus päättää OMAN maansa alueilla jököttävien patsaiden kohtaloita.

Meidän tulisi kannustaa Virolaisia, Viron Venäläisiä ja Venäläisiä rakentavaan yhteistyöhön tärkeissä asioissa - vaikkapa yhteiseen taisteluun koko ihmiskuntaa uhkaavaa ilmastonmuutosta vastaan, eikä lietsoa vihaa ja väkivaltaa.

Sotia ja väkivaltaa on jo ollut tarpeeksi - ellei peräti liikaakin. Nyt on korkea aika suunnata ponnistelut riutuvan Maan suojeluun.

at kirjoitti...

Viime vuoden keväällä n.2-3 vkoa Pronssipatsaan mellakoiden jälkeen sain pienen kirjoitukseni julki hesarissa. Olin kyllä lähettänyt jutun jo hyvissä ajoin ennen yhdeksättä päivää.Rauhoitettiin toimituksessa. Juttu liittyi Pärnystä etelään lähellä Via Baltikaa olevalle juutalaisten muisto-obeliskille. Satuimme fillariretkellä kesällä v.1993 ko.paikkaan. Obeliski on n.4-5m korkea graniittipaasi. Siihen oli kirjoitettu venäjäksi ja hebreaksi kuinka monta neuvostokansalaista oli paikalla murhattu. Heidät oli tuotu tod.näk. autoilla, valtatie lähellä, 1.maailmansodan aikaisiin taisteluhautoihin. Tsaarin armeija kaivoi haudat peläten saksalaisten nousevan maihin ja yrittävän Pietariin.Juutalaiset oli ammuttu syyskesällä v.41. Päivämäärästä ei saanut tarkkaa selvää, koska obeliski oli täysin vandalisoitu,messinkitekstit yritetty repiä pois, spreijattu hakaristein, kiveä rikottu.Paikalliset olivat kysyessämme joko mykkiä tai tietämättömiä! Missä he lepäävät ja ketkä heidät surmasivat! Hehän olivat silloin neuvostokansalaisia niinkuin tekstissä luki.Heti nosti natsismi päätään Viron itsenäistyessä!Tälläistä tuhoamista ei pidä hyväksyä.Toimittaja J Rislakille jätin viestin ko.paikasta. Hän ajoi siihen aikaan viikoittain paikan ohitse. Ei kommenttia! Liekö asia ollut liian arka. Viron historioitsia Zetterberg ei tiennyt asiasta mitään, ehkä halusi väistää koko aiheen.Kuinka paljon virolaiset osallistuivat juutalaisten, venäläisten murhiin? Olihan heitä vapaaehtoisena mm. Auswitsin vartijoina. Ahti Terho

Pekka kirjoitti...

Hyvä, että se pronssihirvitys siirrettiin pois. Ainoa asia mikä harmittaa on se, että sitä ei sulatettu ja valettu siitä feenikslintua kuvaava patsas, joka nousee ihmiset epätoivoon ajaneen neuvostotyrannian tuhkista.