torstai 26. huhtikuuta 2007

Viro tuo kristalliyöt takaisin Eurooppaan

Viron pääministeri Andrus Ansipin pakkomielle siirtää pronssipatsas tuhoaa lopullisesti Viron ja Venäjän suhteet. Viron pitäisi allekirjoittaa rajasopimus Venäjän kanssa, mutta nyt se on yhä epätodennäköisempää. Pääministeri Andrus Ansip on tekonsa jälkeen persona non grata Venäjällä. Ulkoministeri Urmas Paetista ei ole sopimuksen allekirjoittajaksi. Kerran hän se jo teki, mutta sopimus osoittautui mitättömäksi. Myöskään presidentti Toomas-Hendrik Ilves ei kuulu henkilöihin, jonka kannattaa odottaa kutsua Moskovaan.

Nyky-Viro on rakennettu myytille, että maa miehitettiin. Myyttiä tarvitaan ennen kaikkea perustelemaan venäläisen vähemmistön kohtelu ja sen kansalaisuuden riisto. Patsaan siirrosta on tulossa Viron "kristalliyöt". Viro lopullisesti ilmoittaa venäläiselle vähemmistölleen, ettei sillä ole minkäänlaisia oikeuksia maassa.
Suomen vaikeneminen on viemässä Viroa umpikujaan ja tuhoamassa Venäjän ja EU:n suhteita. Suomen ulkopoliittinen linja lähtee siitä, että Suomi ei ole koskaan Venäjän kanssa samalla puolella Viroa vastaan. Suomalaiset ovat maailmassa ainoa kansa, joka voi kyseenalaistaa Viron miehitystulkinnan. Suomi ei alistunut vuonna 1939 Stalinin uhkavaatimuksille kuten muut Baltian maat tekivät. Tukeminen Viroa historian harhoissa ja sen uudelleen kirjoittamisessa on johtanut siihen, että pieni kansa, virolaiset, on siirtynyt uskomaan myytteihinsä. Nyt Viro palauttaa maahan arvoja, joita nähtiin Euroopassa viimeksi 1930-luvulla.

Leena Hietanen

(Samana yönä alkoivat mellakat)

2 kommenttia:

Arto Luukkainen kirjoitti...

> Nyky-Viro on rakennettu
> myytille, että maa miehitettiin.

Totuuden nimittäminen "myytiksi" ei poista totuutta. Viro miehitettiin. Jos olet toista mieltä, voithan osoittaa tämän vääräksi.

> Myyttiä tarvitaan ennen kaikkea
> perustelemaan venäläisen
> vähemmistön kohtelu ja sen
> kansalaisuuden riisto.

Mistä olet saanut päähäsi, että Venäjän Viroon lähettämät sotilaat, KGB-virkailijat ja pakkosiirretyt työläiset olisivat tuosta vain oikeutettuja Viron kansalaisuuteen?

Olisiko Tanskan ja Norjan pitänyt myöntää kansalaisuus natsi-Saksan sotilaille, jotka miehittivät maata?

Anonyymi kirjoitti...

Hietanen: "Suomalaiset ovat maailmassa ainoa kansa, joka voi kyseenalaistaa Viron miehitystulkinnan. Suomi ei alistunut vuonna 1939 Stalinin uhkavaatimuksille kuten muut Baltian maat tekivät."

Siis suomalaiset ovat ainoa kansa ja maa, joka ei alistunut Stalinin miehitykselle, vaan taisteli talvisodan ja säilytti itsenäisyytensä toisin kuin Balttian maat, jotka alistuivat miehitykselle ja menettivät itsenäisyytensä.

Me suomalaiset voimme todella omasta kokemuksestamme lähtien todistaa, että Balttian maat miehitettiin ja liitettiin vastoin tahtoaan Neuvostoliittoon. Hyvä Leena! Näin on!