maanantai 25. lokakuuta 2010

Zetterberg tuli järkiinsä

(Julkaistu ensin Uuden Suomen blogissa
http://leenahietanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/49952-zetterberg-tuli-jarkiinsa)

Historian professori Seppo Zetterberg, aiemmin apartheid-professorina tunnettu Viron miehitysteoreetikko, on tehnyt täyskäännöksen. Tämän päivän Helsingin Sanomien (24.10) kulttuuriosastolla hänen kirjoittamassaan Viron historiaa käsittelevästä kirja-arvostelusta sana ”miehitys” on kadonnut kokonaan. Sen sijaan Viro liitetään passiivimuodossa Neuvostoliittoon, ”neuvostomiehitys” on nyt neuvostojärjestelmä, Tõnisson teloitettiin, koska hän piti virolaisia kommunisteja vihollisenaan jne. Nyt ollaan jo puolimatkassa siihen, että Viron historia kirjoitetaan niin kuin se aina on kirjoitettu.

Seppo Zetterberg on tullut järkiinsä. Suomen antifasistinen komitea (SAFKA) on saanut yhden ihmisen ymmärtämään oleellisen. SAFKA:n ainoa missio on saada ihmiset tajuamaan, että puhe Viron ”miehityksestä” on kiihotusta kansanryhmää vastaan. Miehitysmyytti on olemassa vain Viron apartheid-rikoksen peittämiseksi ja apartheid-järjestelmän legitimoimiseksi. Sen avulla venäläiseltä vähemmistöltä riistettiin kansalaisuus.

Hienoa nähdä, että professori ymmärtää aateluuden velvoittavan. Seppo Zetterberg on nyt sanoutunut irti Viron apartheidin tukijoiden joukosta.

Kirja-arvostelu koskee Erkki Tuomiojan kirjaa virolaisesta oppositiojohtaja Jaan Tõnissonista ja Viron itsenäisyydestä. Arvostelusta näkee, että Seppo Zetterbergin on vaikea hyväksyä tosiasiaa, että virolaiset liittyivät Neuvostoliittoon oman kommunistisen vallankumouksen seurauksena. Tämä paljastuu lähteistä, jotka Sepon mielestä ovat ”länsimaiselle ihmiselle käsittämätöntä kieltä”.

Seppo Zetterberg itse kirjoitti Viron historian kirjansa halveksien kaikkia venäläisiä lähteitä ja ylenkatsoen virolaisten kommunistien lähteitä. Hyvä, että edes Erkki Tuomioja uskaltaa niitä dokumentteja aukaista.

http://www.hs.fi/kirjat/artikkeli/Viron+hyv%C3%A4+henki+ei+ollut+pyhimys/HS20101024SI1KU02r57

http://www.epl.ee/artikkel/585825

P.S. Imbi Paju on kirjoittanut oman hysteerisen purkauksensa Tuomiojan kirjasta. Arvostelusta ei saa selvää, onko Paju tuohtunut Tuomiojalle vai Tõnissonille siitä, että Tõnissoninkin kannatti yhteistyötä Neuvostoliiton kanssa. Selväksi tulee, että Imbi on edelleen loukkaantunut Johan Bäckmanille.

perjantai 15. lokakuuta 2010

Miehitysmyytistä venäläisittäin ym.

Hyviä linkkejä, joista on jäänyt blogi kirjoittamatta.

Amerikan äärioikeiston näkemys hyvinvointivaltion ja kommunismin suhteesta (olen itse samaa mieltä):

“equate the Democratic party with the welfare state, welfare state with socialism, socialism with Communism”.

http://www.newyorker.com/reporting/2010/10/18/101018fa_fact_wilentz?currentPage=allVenäläinen näkemys Viron miehitysmyytistä:


Mihail Demurin: Russia and The Baltic Case, Not a Case of “Flawed” History

Russia in Global Affairs

"The concept of “occupation” was basically designed to justify discrimination against ethnic minorities; deprive a substantial part of Latvian and Estonian residents of their basic political and socio-economic rights, and consolidate the domination of certain ethnocratic groups in these countries. "

http://eng.globalaffairs.ru/number/n_5349
Tässä eräs tsekki antaa Vaclav Havelille (natsi mikä natsi) "turpiin":

"And I can't resist adding the story of a friend of mine - a very Havelian "revisionist" communism-is-as-evil-as-Nazism-if-not-more-so sort of young intellectual who went off to gain enlightenment about the evils of communism at various meetings of the Society of Former Political Prisoners. He came back looking rather pale and shaken. "Jesus", he said "some of those poor old guys really had suffered terribly for decent views, but some of them really alarmed me - they really are fucking fascists!"

http://www.guardian.co.uk/commentisfree/cifamerica/2010/sep/30/baltic-nazi-soviet-snyder?showallcomments=true#comment-fold

maanantai 11. lokakuuta 2010

Nokialle pääkonttori Pietariin

Tutun toimittajan kanssa pohdittiin Nokian tulevaisuutta. Häntä huoletti, minua ei. Olin varma, että Nokia selviää ongelmista siirtämällä pääkonttorin Pietariin. Lontoo tai Piilaakso ei tuo suomalaiselle yritykselle mitään lisäarvoa. Pietarissa saa Venäjän pääministerin, Vladimir Putinin avaamaan pääkonttorin ja koko maailman median huomion. Kuten nyt Arnold Schwartzenegger Moskovassa vetää mediaa perässään.

Pietariin on tulossa Gazpromin pääkonttori. Kyseessä on yksi maailman suurimmista yrityksistä. Vastikään katselin Venäjän television uutisia. Putin avasi Hyundain autotehtaan Pietarissa kehuen, miten talouslaman vaivaamassa maailmassa Etelä-Korea on pitänyt kiinni investointisuunnitelmistaan Venäjälle. Putin vieraili Pietarissa suuressa biotekniikkalaitoksessa. Putin haki rahaa Arabiemiraateista Venäjän infrastruktuurin uudistamiseksi miljardi dollaria. Suomalainen SRV rakentaa Pietariin kauppakeskuksen kiinalaisella rahalla ja niin edelleen.

Venäjä kiinnostaa investoijia. Kasvavilla markkinoilla väsähtynyt yrityskin saa piristysruisketta ympäristöstä. Saattaisi kanadalainen johtajakin viihtyä paremmin Pietarin suurkaupungissa kuin Helsingin provinssissa.

tiistai 5. lokakuuta 2010

Sohvi nyppii jo enemmänkin Virossa

Sofi Oksasen menestyksestä on Virossa häiriintynyt kirjailija Jaan Kaplinskin lisäksi jo toinenkin henkilö, Eesti Päevalehden toimittaja Piret Tali. Hän varsin suorasukaisesti ja tylysti ilmoittaa tuntevansa vastenmielisyyttä siitä, että ”Puhdistuksesta” on tulossa virallista virolaista historiankirjoitusta ulkopuolella Viron. Hän ei tunnista ”Puhdistuksen” tarinassa – ei omaansa eikä Viron historiaa.
http://www.epl.ee/artikkel/584640

Korostettakoon vielä kerran, että Oksasen kirjassa on kyse fiktiosta. Tali kuitenkin aivan oikein muistuttaa, että suomalainen päivälehti Helsingin Sanomat hehkuttaa virolaisten ministereiden ”Puhdistuksen” ensi-illassa Tartossa nimen omaa sanoneen juuri tämän tarinan puuttuneen Viron historian kirjoituksesta.

Se on tietenkin puuttunut sieltä, koska ”Puhdistuksella” ei ole mitään tekemistä historian kanssa. Nyt Piret Tali paheksuu sitä, että ulkopuoliset käyttävät Viroa teemapuistonaan kirjoittaakseen omia ahdistuksiaan ja väittävät niillä olevan jotakin tekemistä totuuden kanssa.

Kaplinski ja Tali ovat pahasti myöhässä. Virolaiset ovat itse luovuttaneet kansallisen historiansa ulkopuolisille. Virolaiset huutavat maailmalle, miten venäläiset ovat ”miehittäjiä”, neuvostoaika oli ”neuvostomiehitystä”, venäläinen raiskaa, kommunisti teloittaa ja niin edelleen. Nämä kauhutarinat on tarkoitettu Viron vientihistoriaksi ulkomaille perustelemaan maassa tapahtunut venäläisten kansalaisuuden riisto. Samalla virolaiset itse yksityisesti pitävät nostalgiailtojaan Neuvosto-Viroa muistellen. On turha hämmästyä, että joku ulkopuolinen uskoo kauhutarinan ja kirjoittaa siitä kirjan.

Ei ole vaikea arvata, että virolaiset kohta syyttävät Oksasta siitä, että hän levittää virolaisista käsitystä kansana, joka on russofobista ja vääristelee historiaa. Virolaiset aikovat olla taas vain uhreja.

Amerikkalainen semiootikko Noam Chomsky kertoo vastaavanalaisen tarinan USA:sta.
http://www.chomsky.info/books/power01.htm
Amerikkalainen kirjailijatar Joan Peters kirjoitti kirjan Israelista, jossa todetaan, ettei palestiinalaisilla ole juurikaan minkäänlaisia siteitä Israelin maapalalle. Palestiinalaiset ovat uustulokkaita ja heidät voi aivan helposti heittää maasta ulos. Kirja teki suuren vaikutuksen New Yorkin intellektuelleihin, jotka kirjailija Saul Bellowia myöten kehuivat kirjaa. Eräs opiskelijapoika nimeltään Finkelstein kuitenkin epäili teosta ja alkoi tutkia lähdeluetteloa. Sieltä ei löytynyt juuri mitään vettä pitävää. Teos osoittautui huijaukseksi. Amerikassa teosta ei kuitenkaan tyrmätty vaan sen teki vasta kriitikot Englannissa. Chomskyn mukaan New Yorkin älymystö ei olisi kestänyt häpeää, että se oli niin pahasta erehtynyt. Chomsky epäili, että kirjan oli kirjoittanut jokin tiedustelupalvelu. Jotkut kriitikot pitivät sitä Likud-puolueen tilaustyönä, jolla oli propagandistiset vaikuttimet. http://en.wikipedia.org/wiki/From_Time_Immemorial

Jos älymystö New Yorkissa erehtyy perusteellisesti, niin ei ole mikään ihme, että Suomessa olematon älymystömme haksahtaa yhtä pahasti. Helsingin Sanomat menee niin ojan pohjia myöten, ettei mitään rajaa.

Hiukan salaliittoteorioita Euroopan takapihoillekin. Tämän rasistisen nyky-Viron perustana on kuvitelma miehityksestä. Tällä miehitysteorialla ei ole mitään tekemistä historian kanssa vaan se on poliittinen väline venäläisen vähemmistön kansalaisuuden riistoon. Tätä propagandaa tuotetaan ja valvotaan Viron suojelupoliisissa. Kun kirjailijat Imbi Paju ja Sohvi Oksanen kirjoittivat kirjansa ”Kaiken takana on pelko”, kirjan tekemiseen osallistui Viron suojelupoliisin poliisi-historioitsija Martin Arpo. WSOY:n kustannustoimittaja, jo poispotkittu, Jyri Hänninen ei ilmeisesti vähemmässäkään määrin ymmärtänyt, keneltä hän otti ohjeita, kun hän toimitti tämän kirjan Viron historiasta.

Että sellaista se on suomalainen kirjallisuus: Viron suojelupoliisin sanelemaa.