maanantai 11. lokakuuta 2010

Nokialle pääkonttori Pietariin

Tutun toimittajan kanssa pohdittiin Nokian tulevaisuutta. Häntä huoletti, minua ei. Olin varma, että Nokia selviää ongelmista siirtämällä pääkonttorin Pietariin. Lontoo tai Piilaakso ei tuo suomalaiselle yritykselle mitään lisäarvoa. Pietarissa saa Venäjän pääministerin, Vladimir Putinin avaamaan pääkonttorin ja koko maailman median huomion. Kuten nyt Arnold Schwartzenegger Moskovassa vetää mediaa perässään.

Pietariin on tulossa Gazpromin pääkonttori. Kyseessä on yksi maailman suurimmista yrityksistä. Vastikään katselin Venäjän television uutisia. Putin avasi Hyundain autotehtaan Pietarissa kehuen, miten talouslaman vaivaamassa maailmassa Etelä-Korea on pitänyt kiinni investointisuunnitelmistaan Venäjälle. Putin vieraili Pietarissa suuressa biotekniikkalaitoksessa. Putin haki rahaa Arabiemiraateista Venäjän infrastruktuurin uudistamiseksi miljardi dollaria. Suomalainen SRV rakentaa Pietariin kauppakeskuksen kiinalaisella rahalla ja niin edelleen.

Venäjä kiinnostaa investoijia. Kasvavilla markkinoilla väsähtynyt yrityskin saa piristysruisketta ympäristöstä. Saattaisi kanadalainen johtajakin viihtyä paremmin Pietarin suurkaupungissa kuin Helsingin provinssissa.

Ei kommentteja: