keskiviikko 25. elokuuta 2010

Kaplinski heräsi

Ensimmäinen virolainen on nyt sanoutunut irti Sohvin "Soviet Auschwitzista". Olenkin jo ihmetellyt, ettei Virosta ole löytynyt rohkeutta tekemään tätä jo kauan sitten.

Herääjä on virolainen kirjailija Jaan Kaplinski. Voisin kohta jo uskoa, että hän on se aito intellektuelli, joksi hän itsensä kuvittelee.

Kaplinski ei tunnista Sohvin ”Puhdistus”-romaanin maailmassa mitään omaa. Hän esittää aivan aiheellisesti ihmetyksensä, ettei maailmalla kukaan kyseenalaista romaanin antamaa kuvaa sosialistisesta Virosta. Sosialistisessa Virossa eläneen Kaplinskin mielestä neuvostoelämä ei ollut mitään herkkua, muttei se ollut kurjaakaan.

Kaplinski hämmästelee, miten fiktio on selättänyt faktan eli Sohvin romaanista on tullut Viron kansallista historiaa. Viron historiaa kirjoitetaan ja rahastetaan nyt ulkomailta käsin. Virolaiset ovat tämän itse myös hyväksyneet. Virolaisten historia ei ole enää heidän omissa käsissään. Se palvelee nyt Venäjä-vastaisuutta ja antikommunismia. Samalla sankarit ja konnat ovat vaihtaneet paikkaa. Natsit ovat uhreja ja kommunistit rikollisia. Tämän virolaiset maksavat vielä kalliisti. (Sohvi vain rahastaa.)

Kaplinski on aina hiukan opportunistinen. Hän haluaa olla virolainen intellektuelli isolla I:llä, mutta hän ei ole kertaakaan arvostellut esimerkiksi venäläisten kohtelua Virossa tai sitä, että he eivät saa kansalaisuutta. Sellainen ei ole aito intellektuelli. Nyt hän uskaltaa haukkua Sohvia, koska SAFKA uskaltaa sen tehdä. Hän aistii kenties antifasististen tuulten voimistuvan.

Eräs venäläinen tuttavani pilkkasi Kaplinskia tarinallaan siitä, miten virolaiset kirjailijat ja taiteilijat, siis ”intellektuellit” lähettivät YK:lle kirjeen, jossa he vaativat YK:a järjestämään venäläisten kuljetuksen pois Virosta. Tunnettujen kulttuurivaikuttajien joukosta puuttui vain Kaplinskin nimi. Kaplinski oli pahoittelut tapahtunutta sanomalla, että hän oli allekirjoitusten keruun aikaan valitettavasi ulkomailla.

http://jaankaplinski.blogspot.com/2010/08/sofi-oksanen-and-stalin-award.html

Ei kommentteja: