lauantai 12. kesäkuuta 2010

Venäjän täsmäisku

Viron entisen vakoilujohtaja Eerik Niiles Krossin nimeäminen Arctic Sea-laivan merirosvouksen tilaajaksi oli Venäjän puolelta todellinen täsmäisku. Vain Mart Laar olisi voinut olla enää parempi uhri Viron ja Venäjän välisessä informaatiosodassa. Entisestä vakoilujohtajasta tuli entistäkin entisempi.

Virolainen kansanedustaja, isänmaalainen Marko Mihkelson kiirehti puolustamaan aatetoveriaan blogissaan. Hän uskoo Venäjän pyrkivän ilmaan heitetyillä syytöksillä mustamaalaamaan sekä Krossia että Viron valtioita. Oikeudenkäynnissä latvialainen Dmitri Savins kuvaili erikseen Krossia historioitsijana, joka on kirjoittanut Neuvostoliittoa vastaan taistelleista metsäveljistä. Mihkelson kysyy varsin aiheellisesti, miksei Venäjän syyttäjä ole pyytänyt apua virolaisilta kollegoiltaan epäilyjen tutkimiseksi. Hän tekee johtopäätöksen, että Venäjä levittää tarkoituksella disinformaatiota ja että Dmitri Savinsin lausunnot ovat tarkoitushakuisia. Mihkelson tuskin erehtyy.
http://www.ohtuleht.ee/index.aspx?id=382657

Kiinnostavaa on Venäjän veto nostaa Krossin nimi kansainväliseen valokeilaan ja tehdä miehestä selvää. Eerik Niiles Kross on koko 2000-luvun vastustanut kaikkea sitä, mitä SAFKA on puolustanut. Hän on kirjoittanut muun muassa Viron ortodoksikirkon asemasta. Viron ortodoksikirkon siirto Moskovasta Konstantinopolin alaisuuteen loukkasi venäläistä vähemmistöä. Kross on tekoa puolustanut ja leimannut Moskovan kirkon poliittiseksi luomukseksi.
http://www.orthodoxa.org/GB/estonia/documentsEOC/russian_church.htm

Kross on hyökännyt Yövartion kimppuun. Joukko tunnetaan pronssisotilaan puolustajina ja venäläisen vähemmistön etujen ajajana Virossa.
http://www.postimees.ee/?id=51317
http://www.epl.ee/artikkel/324383

Eerik Niiles Kross on esiintynyt myös turvallisuusasiantuntijana. Hänen Venäjä-kirjoituksensa ovat niin räikeitä ja alatyylisiä, että vastaavanlaista rasismia löytää Suomesta vain Finrosforumin jäsenistössä.

Kross on vakoilupomona ollut läheisesti tekemissä Viron suojelupoliisin, Kapon kanssa. Ei ole epäilystäkään, etteikö hän olisi voinut suhteidensa avulla syöttää maailmalle puppua siitä, miten Arctic Sea-laiva kuljettaa venäläisiä ohjuksia Iraniin. Englantilainen Sunday Times oli yksi niistä ulkomaisista lehdistä, jotka tekivät skuuppia nimettömiin lähteisiin vedoten, että laivalla olisi viety ohjuksia.
http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/europe/article6826093.ece

Venäjän isku paljastaa, että se tiesi, keneltä disinformaatio Arctic Sea-laivan kohdalla oli peräisin. Se nimetön lähde oli Eerik Niiles Kross.

Ei kommentteja: