torstai 30. huhtikuuta 2009

Lex Safka eli Venäjän natsilaki

(Apartheid-katsaus viikko 18/2009):

Viime sunnuntaina, kun Johan Bäckman käännytettiin Tallinnan satamasta 26.04., Viron television iltalähetyksessä ensimmäistä kertaa yhdistettiin Suomen antifasistinen komitea ja Venäjällä valmisteilla oleva niin sanottu natsilaki. Sattumalta kylläkin, sillä ohjelma oli nauhoitettu jo aiemmin samalla viikolla.
Venäjän duuma valmistelee lakia, jonka seurauksena Venäjälle tulisi eräänlainen yhteiskunnallinen tuomioistuin, tribunaali, joka voisi tuomita natseja entisen Neuvostoliiton alueella itsenäistyneissä maissa. Erityisesti tähtäimessä ovat Baltian maat ja Ukraina. Natseina voitaisiin käsitellä kaikkia, jotka rehabilitoivat fasismia tai ovat tehneet yhteistyötä Natsi-Saksan miehityksen aikana. Virolainen historioitsija Toomas Hiio katsoi lain tarkoittavan sitä, että esimerkiksi Virossa voitaisiin pitää syyllisenä kokonaista sukupolvea, kaikkia vuosina 1927-28 syntyneitä ja heitä vanhempia. Laki kriminalisoi myös Baltian neuvostoajan kutsumisen miehitykseksi.
Viron television ajankohtaisohjelmassa ”Aeg Luubis” mediakonsultti Raul Rebane katsoi, että natsilaki on Venäjän antifasistinen valttikortti, jolla hyökätään Baltian maita vastaan.
”Venäjä pyrkii rikkomaan Suomen ja Viron suhteet. Suomi on perinteisesti ollut Viron tärkein ystävä niin poliittisesti kuin henkilökohtaisella tasolla. Ei ole sattumaa, että juuri viimeisen puolentoista vuoden aikana mukaan on tullut tekijöitä kuten hietaset, lotilat ja bäckmanit”, Rebane sanoi ohjelmassa.
Safkan maaliskuinen manifesti julisti Venäjän natsilain tapaan, että Baltian miehityksestä puhuminen on rikollista kiihotusta kansanryhmää vastaan. Asian sanoi ääneen viime syksynä Tallinnassa Johan Bäckman Pronssisoturi-kirjansa julkistamistilaisuudessa. Bäckman heitti Venäjän televisiolle antamassaan haastattelussa, että rikoksesta voisi saada viisi vuotta vankeutta. Venäjän lakiesityksessä ehdotetaan nyt viiden vuoden rangaistusta lain rikkomisesta.
Kun tiedetään, että Johan Bäckman tuntee yhden natsilain laatijan, historioitsija Aleksander Djukovin, ei voi välttyä ajatukselta, että Safka olisi vaikuttanut lain syntyyn. Todellisuudessa meillä ei ole mitään tekemistä lainvalmistelun kanssa. Laki on ollut valmisteilla jo vuosia. Sen päätyminen otsikoihin liittyi osaltaan Euroopan parlamentin parin viikon takaiseen päätökseen tuomita totalitaariset järjestelmät ja niiden rikokset. Baltit katsovat tämän tarkoittavan nimenomaisesti kommunismin rikoksia. Natsilaki olisi siten Venäjän vastaisku.
Laki on voitto Safkalle. Se kriminalisoi Baltian venäläisten pitämisen miehittäjinä ja heidän kansalaisuuden riistonsa. Safkalle on tärkeää, että virolaisille tulee selväksi, etteivät kaikki suomalaiset ole kiinnostuneita ”ryssän” sortamisesta Virossa. Olemme tämän tavoitteen nyt saavuttaneet. Viron TV3 teki kyselyn, jonka mukaan 68 prosenttia virolaista katsoo, etteivät he enää voi luottaa Suomen tukeen Venäjää vastaan. Viestimme on mennyt perille.

2 kommenttia:

Renna-Maria kirjoitti...

Nykyään Virossa asuvia venäläisiä ei nimitettä eikä pidettä miehittäjiksi ei valtion eikä ihmissuhdetasolla. Venäläiset ovat venäläisiä, kenellä on mahdollisuus integroitua Eestissa yhteiskunnan jäseniksi jos he sitä ymmärtävät haluta. Miehittäjät olivat neuvostoliittolaiset kommunistit vuosikymmeniä sitten. Vironvenäläisillä on mahdollisuus löytää todellinen identiteettinsa Eesti Tasavallassa, mikä olisi tosi paljon tervellisempi asenne ja kehitys kuin vastakkainasettely mikä on syntynyt vuosikymmenten takaisista tapahtumista. Me virolaiset selvitämme oma historiamme itsemme ja totuuden vuoksi eikä venäläisten syyllistämiseksi, uskooka jo!

Jiri Keronen kirjoitti...

"Laki on voitto Safkalle. Se kriminalisoi Baltian venäläisten pitämisen miehittäjinä ja heidän kansalaisuuden riistonsa."Et taida tietää, mistä "antifasismissa" on kyse. Vinkki: Sananmukaisesti se on fasismin vastakohta. Tämän vuoksi mielipiteiden kriminalisointien pitäminen voittona antifasisteille on melko kiero harhaluulo, sillä kaikki mielipiteiden kriminalisointi on nimenomaan kohti fasismia ja totalitarismia. Venäjän natsilaki on tappio oikeille antifasisteille ja voitto totalitarismin kannattajille.