torstai 9. huhtikuuta 2009

Venäläisellä lentokentällä

(Hiihtolomaviikon takia apartheid-katsaus viikko 15/2009 tulee Suomesta.)

Kuopio on henkisesti vireä kaupunki. Vakuutuin siitä Kuopion torin reunalla sijaitsevassa kahvilassa tavatessani vanhaa tuttavaani, rastafari Sakari, Saku Savolaista. Myssyn alla oli piilossa aidot rastakiharat! Zeniläinen ajattelija tunnustautui antifasistiksi. Hän oli käynyt antifasistien tapaamisissa jo 70-luvulla KOM-teatterissa Helsingissä. Kateeksi kävi.

Antifasismista puhuttaessa juttu kääntyy aina kommunismiin. Ja Neuvostoliittoon. Safka ei ole oikeastaan koskaan määritellyt selkeästi suhdettaan vasemmistoon. Sen takia on omituista, että englanninkielisessä Wikipediassa meistä on tehty neo-stalinisteja.

Safka on omassa manifestissaan määritellyt kolme oleellista tavoitetta: vastustaa oikeistoradikaalien aseharrastusta, joka ilmenee kouluampumisina; vastustaa rasismia ja muukalaisvihaa, joka maahanmuuttokriittisyyden nimellä pyrkii tunkeutumaan suomalaisen politiikan valtavirtaan; vastustaa Viron ja Latvian apartheid-hallintoja sekä näiden tueksi toteutettavaa historian väärennöstä.

Safkan yksi pääideologeista, Petri Krohn kiteytti, että toimintamme päämääränä on palauttaa demokratia Baltiaan. Se joudutaan tekemään Suomen kautta siksi, että näiltä apartheid-järjestelmiltä tulee poistaa Suomen tuki.

Safka on määritellyt suhteensa sekä Venäjään että Amerikkaan. Me olemme sosialisteja, jos Barack Obama on sosialisti. Me olemme ”putinisteja”, kun ”putinistiksi ” määritellään henkilö, jolla on vaikeuksia muistaa Venäjän presidentin nimi.

Suhde Neuvostoliittoon ja erityisesti ”neuvostopanssareihin” on vaikea aihe. Suomessa on vielä ihmisiä, jotka muistavat Tali-Ihantalan taistelut. Heille neuvostopanssareissa ei ole mitään positiivista. Minä taas puolustan niitä siksi, että Euroopassa vasemmisto ei olisi koskaan voinut viedä läpi sitä yhteiskunnallista edistystä 1960-70-luvuilla ilman Neuvostoliiton mahtiasemaa maailmassa. Neuvostoliitto oli utopia, joka toteutui ruotsalaisessa hyvinvointivaltiossa. Neuvostoliiton ihanteita toteutti ruotsalainen vasemmisto. Ruotsalaisen oikeiston piti hiljaisena ne kuuluisat neuvostopanssarit. Sama pätee muihinkin Euroopan valtioihin, joissa sosialistit olivat vallalla 1960- ja 70-luvuilla.

Safkan suhdetta Neuvostoliittoon selittänee parhaiten se, että ihailemme sitä 1900-luvun yhteiskunnallista edistystä, mikä alkoi Venäjän Lokakuun vallankumouksesta 1917. Se sanotaan manifestissamme siten, että Safka ei halua mitätöidä kansainvälisen työväenliikkeen saavutuksia ja kumota 1900-luvun yhteiskunnallista edistystä.

Safkan joukossa oleva SKP:n eurovaaliehdokas Tommi Lievemaa muuten sanoi, ettei Suomen kommunistisessa puolueessa saa puhua mitään hyvää Neuvostoliitosta. Safkassa se ei ole kiellettyä. Ehkä se on sitä neo-stalinismia.

Katsauksen nimi, venäläinen lentokenttä, tulee siitä, että Kuopion kaupunginjohtajana piipahtanut oikeusministeri Kari Häkämies oli nimittänyt Kuopion toria venäläiseksi lentokentäksi. Ilmeisesti vihjasi torin olevan kuoppainen. En sellaista havainnut. Muutoinkin ilmaisu tuntui epäonnistuneelta. Torilla sijaitseva kauppahalli oli todellinen herkkukauppa.

1 kommentti:

Tommi Lievemaa kirjoitti...

Tarkennan hieman näkemyksiäni koskien Neuvostoliittoa/Skp:tä/laitavasemmistoa jne.:

Vasemmiston itseluottamus on ollut kateissa Neuvostoliiton romahduksen jälkeen. Vasemmisto on itse asiassa ehkä pahimmassa kriisissä vuosisataan.

Olen julkisesti Skp:nkin piirissä esittänyt, että Neuvostoliiton myönteisiä saavutuksia tulee puolustaa. Niissä ei ole mitään häpeämistä.

Olen myös tuonut esiin, että Johan Bäckman ja Leena Hietanen ovat tehneet mielestäni arvokasta työtä tässä asiassa - työtä, joka kuuluisi laitavasemmiston tehtäväksi.

Skp:n äänenkannattaja Tiedonantaja on jossain määrin käsitellyt näitä kysymyksiä, mitä pidän myönteisenä.

Hyvänä esimerkkinä Neuvostoliiton saavutusten mitätöinnistä käy tutkija Oula Silvennoisen esittämät käsitykset Viron Neuvostoajasta täydellisenä katastrofina. Laitavasemmiston pitää puuttua tällaiseen räikeään propagandaan.

T.Tommi Lievemaa