sunnuntai 2. maaliskuuta 2008

Hiihtokuningattaren isän kohtalo

(Julkaistu Turun Sanomissa 22.11.1995)

Anatoli Smigun ei
saa Virossa oleskelulupaa
TS/Tallinna
Leena Hietanen
Kristina ja Katrin Smigunin talven hiihtojen suurin huolen aihe on heidän isänsä kansalaisuusongelmat Virossa. Entisenä Neuvostoliiton huippuhiihtäjänä hän on nauttinut upseerin palkasta ja tittelistä. Viron lakien mukaan neuvostoarmeijan upseerilla ei ole mahdollisuutta saada Viron kansalaisuutta eikä oleskelu- ja työlupaa Virossa. Ikänsä puolesta Anatoli Smigun kuuluu reserviupseereihin, jotka Viro haluaa kansallisista turvallisuussyistä palauttaa Venäjälle.
Kristina Smigun on vedonnut virolaisissa lehdissä siihen, että hänen isänsä ei ole kantanut asetta eikä näin olleen muodosta uhkaa Viron turvallisuudelle.
Anatoli Smigun pystyy matkustamaan tytärtensä kilpailumatkoille Suomeen ja Ruotsiin, muttei Keski-Eurooppaan, sillä virolaisia matkustusdokumentteja ei hyväksytä Keski-Euroopassa. Viron hiihtoliitto on anonut Viron hallitusta myöntämään Anatoli Smigunille Viron kansalaisuuden erillisten palveluiden edestä. Anatoli Smigunin vaimo Rutt on virolainen ja tytöillä on automaattisesti Viron kansalaisuus.
Viron hallitus ei ole vielä kyennyt tekemään päätöstä asiasta. Ehkäpä voitot syntyvät jännitteistä. Tytöt hiihtävät isälleen kansalaisuutta. Kuten Viron Hiihtoliitossa Anatoli Smigunin kansalaisuushakemusta perusteltiin: hänellä on erinomaiset tyttäret.

Ei kommentteja: