maanantai 7. maaliskuuta 2011

Apartheid sementoitui Virossa valtion uskonnoksi

(Julkaistu Uuden Suomen blogissa 7.3.2011)

Viron vaalitulos oli odotettu ja pelottava. Etniset virolaiset ovat ryhmittyneet apartheid-puolueiden, istuvan pääministeri Andrus Ansipin ja entisen pääministeri Mart Laarin johtamien reformipuolueen ja Isänmaa-puolueen taakse. Puolueiden äänestäjäkunta on 20 vuodessa niin vakiintunut, ettei niiden arkipäivän politiikalla ole merkitystä. Nämä puolueet rakentavat etnisesti puhdasta Viroa, jossa venäläiset eivät ole minkään luokan kansalaisia. Näiden puolueiden politiikassa kaikki tähtää siihen, että etnisen enemmistön asemaa vahvistetaan vähemmistön kustannuksella. Niiden politiikka on siis luonteeltaan fasistista. Ensi syksynä nämä puolueet lopettavat venäjänkielisen lukio-opetuksen.

Virossa toivo kohdistuu vasemmistoon, jos sellaisesta tässä maassa kannattaa edes puhua. Sitä on edustanut perinteisesti Virossa keskustapuolue. Suuri yleisö pitää keskustaa vasemmistolaisena, koska se kannattaa progressiivista verotusta. Herkemmät ymmärtävät, ettei puolue ole koskaan puhunut pahaa Viron sosialistisesta menneisyydessä. Puolueessa ei halveksita venäläisiä, kommunisteja eikä Neuvostoliittoa. Puolue on antifasistinen.

Keskusta on kerännyt perinteisesti kaikki venäläisten äänet, jotka ovat tarjolla. Lähes 200 000 ei-kansalaista ja venäläistä ei saa äänestää parlamenttivaaleissa. Paikallisvaaleissa he saavat äänestää ja keskusta menestyy niissä.

Sunnuntain vaaleissa kävi selväksi, että virolaiset ovat jättämässä keskustan. Venäläisten tukikin vähän rakoilee, mutta on edelleen vankkaa. Keskustan haastajaksi vasemmalla on noussut Viron sosialidemokraattinen puolue. Se pyrki kosimaan venäläisiä keskustan omilla eväillä. Demarit lupailivat integraatiota ja kansojen tasa-arvoa. Tosin vain venäjän kielellä. Viron kielellä näitä asioita ei juuri mainosteta.

Demarit menestyivät Virossa yllättävän hyvin. Ne keräsivät puoluekartalta kadonneen Kansanliiton äänet. Puolueessa oli häivähdys punaista, sillä se tunnettiin kolhoosijohtajien puolueena. Sen ääniharava oli aikoinaan kommunistijohtaja, presidentti Arnold Rüütel. Myös venäläiset äänestivät demareita. Yksi venäjänkielisten edustaja, Jevgeni Ossinovski nousi parlamenttiin ajamaan venäläisen vähemmistön etuja. Tämä nuori, Lontoossa opiskellut yhteiskuntatieteilijä tekee Virossa vielä yksi päivä ”Barack Obamat”. Nuori mies oli sitä mieltä, ettei sen välttämättä tarvitse olla hänen. Joku muukin voi sen tehdä. Aivan varmaa on vain, että yhtenä päivänä joku venäläisen vähemmistön edustaja nousee jos ei presidentiksi niin ainakin ministeriksi.

Ahto Lobjakas- niminen tarkkavainuinen kolumnisti kyynisesti totesi, ettei demareilla ole mitään uutta tarjottavaa Viron politiikalle. Puolue on Nato-demareita, eli kuuluu Virossa oikeistoon eikä tarjoa todellista oppositiota nationalisteille. Kiinnostavaa nähdä, onko demareista keskustan haastajaksi?

Ei kommentteja: