tiistai 10. helmikuuta 2009

Kukaan ei ole syyllinen

Hesarin kirjallisuuskriitikko Suvi Ahola kävi tänään Suomi-instituutissa puhumassa suomalaisesta kirjallisuusvuodesta 2008. Suvi sanoi hämmästyneensä, ettei kirjallisuusvuosi herättänyt juuri minkäänlaista keskustelua. Oli vain yksi nimi eikä mitään muuta suomalaista kirjallisuutta sen ulkopuolella. Aivan kuin olisi ollut huono kirjavuosi. Hesarin kulttuuritoimituksessakaan ei löydetty mitään selitystä kaikkien Suomen raatien yksituumaisuudelle. Runebergin palkinnon kohdalla sitten jo kaikki osapuolet olivat niin vaivautuneita, niin toimittajat kuin palkinnon saajakin, ettei palkinnosta pystynyt edes kirjoittamaan. Voi Sofi Oksasta, mikä kärsimys, kun Puhdistus noin devalvoitiin. Vähissä on eväät Hesarin kulttuuritoimituksessakin, valtakunnan ykkösnäköalapaikalla suomalaiseen kulttuurielämään, kun tällaisesta totalitarismista ei muuhun pystytä kuin vaivautumaan. Liberaalin humanismin puolustajasta on tullut taantumuksen ykköslinnake Suomessa. Vanha sanontaa lainatakseni:
”All that is needed for evil to triumph is that good men say nothing.”
Suvi muuten korosti, ettei Sofi ole syyllinen keskustelun puutteeseen. Kukahan sitten on? Tekevätkö kriitikot nykyisin muuta kuin kehuvat? Paperimediassa ollaan niin peloissaan paperin katoamisesta, ettei uskalleta sanoa mitään poikkipuolista mustaa valkoisella ilmestyneestä suomen kielestä.

4 kommenttia:

JA kirjoitti...

Palju sulle Kremlist makstakse, selle pasa eest, mis sa siin kokku kirjutad?

Panu kirjoitti...

Sofi Oksasen puolesta heittäydymme vaikka Venäjän tankkien alle!

Kari kirjoitti...

Ei Suomen porvarit välitä yhtään Virosta ja virolaisista. Vaan näitä asioita käytetään hyväksi, jotta saataisiin maaperää suosiolliseksi Nato jäsenyydelle. Sofi Oksanen on Naton kannattaja. Venäläiset ovat ihmisiä kuten me muutkin. On väärin syyllistää ihmisiä etnisen alkuperän perusteella vuosikymmenenien takaisista asioista. Tällainen menettely rikkoo kaikkia kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia.

Renna-Maria kirjoitti...

Sofi Oksasesta ja erittäin "Puhdistuksesta" puhutaan erittäin paljon niin suomalaisten että virolaisten keskuudessa että mediassa ja kyseessä on tosi "ilmiö"!Paitsi vielä se että myös totuus!Kirja mikä muutti maailmaa!
Että sa kehtaat, Leena!