tiistai 27. huhtikuuta 2010

Venäjä hajottaa Naton

Viime viikkoisesta tyhjänpäiväisestä Nato-kokouksesta Tallinnassa ei jäänyt muuta mieleen kuin eräs televisiokeskustelu. Virolaiset kommentaattorit analysoivat kokouksen antia ja tuumasivat, että Venäjä hajottaa Naton. Näin epäili Viron parlamentin ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Marko Mihkelson.

Venäjä ei vaivautunut itse kokoukseen ollenkaan. Se oli virolaisille karvas imagotappio, koska kokous oli merkityksen jo syntyessään.

Venäjän painoarvo näkyi siinä, etteivät kokouksen osanottajat tehneet mitään muuta kuin puhuivat Venäjästä. Naton pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen hoki hokemasta päästyään, miten Nato haluaa hyvät suhteet Venäjään, miten Venäjä täytyy saada mukaan raketintorjuntakilpeen, miten Nato haluaa Venäjän ystäväksi, miksei Venäjä leiki Naton kanssa jne....

Marko Mihkelson arvioi, että Nato hajoaa sisäisiin erimielisyyksiin suhteessa Venäjään. Natoa ei hajota Irak, ei Afganistan vaan Venäjä. Nato-maat jakaantuvat niihin, jotka haluavat hyvät suhteet Venäjään ja niihin, jotka haluavat pitää Venäjää vihollisena. Jo nyt Mihkelsonin mukaan Naton sisällä on tukalaa Venäjä-näkemysten vastakkaisuuksien takia.

Kuin pisteeksi i:n päälle Venäjän presidentti Dimitri Medvedev ja USA:n presidentti Barack Obama liittoutuivat yhdessä taisteluun Itä-Euroopan natseja vastaan. Medvedev ja Obama antoivat eilen yhteisen lausunnon, miten maiden tulee löytää se toisen maailman sodan aikainen henki. Eilen oli kulunut 65 vuotta siitä, kun Neuvostoliiton ja USA:n joukot kohtasivat Elbellä yhteisessä taistelussa Natsi-Saksaa vastaan.

”Historiallisen kädenpuristuksen Elbe-joella mahdollisti molemminpuolinen luottamus ja yhteinen sitoutuminen voittoon, mitä tarvitaan erityisesti tänään, kun Venäjä ja Yhdysvallat rakentavat kumppanuutta vakaan ja vahvan maailman luomiseksi”, Kremlin julkaisemassa tiedotteessa sanottiin.

Barack Obama on siirtynyt ulkopolitiikkaan. Alku on häikäisevä. Obama ei aio olla Venäjän vihollinen. Yhteinen sävel haetaan siitä, että toisessa maailmassa sodittiin samalla puolella fasismia vastaan.

Kenenkähän puolelle Itä-Euroopan maat mahtavat jäädä? En keksi muuta kuin Natsi-Saksan.

Yksi merkillinen kuriositeetti Obaman suhteissa Venäjään on. Hän käyttää neuvonantajanaan Viron presidentti Toomas Hendrik Ilvestä.

Ei kommentteja: