torstai 26. huhtikuuta 2007

Pronssipatsas




(Taloussanomat 26.04.2007)
Jäähyväiset pronssipatsaalle


Tallinnassa siirrettäväksi aiottua pronssisotilasta öisin vartioivat Viron venäläiset nuoret jättivät eilen hyvästejä pronssipatsaalle kynttilöin ja kukkasin. "Öinen vahtivuoro"-aktivistiryhmän jäsen German Katkowski arvioi patsaan siirron tapahtuvan minä hetkenä hyvänsä.
-Poliisi on jo asettanut omia valvontapisteitään ja tuonut bussilasteittain poliiseja paikalle, hän kertoi.

Patsasta vastapäätä olevan kirkon pihalla seisoo poliisien käytössä oleva bussi ja aktivistien mielestä kirkosta on tehty poliisien päämaja.
German Katkowskin mielestä Viron valtion on vaikea löytää toista keinoa loukata niin verisesti omaa vähemmistöään kuin koskea patsaaseen.
- Virossa venäläisten sorto on mentaliteettikysymys. Suvaitsevaisuutta ei löydy. Meitä syrjitään avoimesti, mutta piilosyrjintä on vielä suurempaa. Minulla ei ole kansalaisuutta. Patsaan siirto on silti kaikkein pahin kuviteltavissa olevan keino satuttaa minua, Kotowski sanoo.

Juutalais-virolainen Artur kiteyttää nuorten miesten tuntoja sanomalla, ettei Viro voi ilmoittaa venäläisilleen tehokkaammin, ettei heillä ole mitään oikeuksia Virossa.
-Tämä tuhoaa viidentoista vuoden työn integraation ja assimilaation edistämisessä. Virolaiset paljastavat, ettei heitä kiinnosta, oppivatko venäläiset viron kieltä vai eivät. Virolaiset eivät todellisuudessa halua, että opimme kieltä. Meistä tulee silloin virolaisten kilpailijoita, Artur epäilee.
Larissa on jättämässä jäähyväisiä patsaalle, koska hän ei luota Viron valtion lupauksiin pystyttää patsasta Piritalla sijaitsevalle sotilashautausmaalle
-Ihmisiä tulee jättämään jäähyväisiä patsaalle joka yö yhä enemmän. Päivällä kukaan ei uskalla tulla paikalle peläten vaikeuksia töissä ja lainan saannissa, Larissa sanoo.

Keskiviikkoyönä patsaalla oli hyvästelijöitä viitisenkymmentä.
Poliisin lisääntyvä läsnäolo paikalla viittaa siihen, että Viro odottaa väkivaltaisuuksia.
- Patsaan siirto on vain yhden henkilön, pääministeri Andrus Ansipin poliittista pisteiden keruuta. Valitettavaa on, että tavalliset, järkevät virolaiset vaikenevat. Tämä on viimeinen pisara venäläisten sietokyvylle. Venäläiset kääntävät selkänsä virolaisille. Miten se ilmenee, sitä on vaikea sanoa, Artur miettii.

Viron puolustusministeriö aloitti torstaina hautojen kaivaukset patsaan alla. Patsaan siirtäjistä ei ole vielä tietoa. Vaihtoehtoina ovat joko poliisi tai armeija. German Kotkowski pitää armeijan läsnäoloa lähes sotilaallisena provokaationa.
- Jokainen liike, jonka virolaiset tekevät, on edesvastuuton. He uhkaavat tuoda paikalle armeijan, he estävät toukokuun yhdeksännen päivän juhlan. Jokaisella eleellä he vain maksimoivat loukkaavansa meitä, German valittaa.

Teksti: Leena Hietanen

(Julkaistu Taloussanomien nettivivuilla 26.04.2007. Tämä on maailman viimeinen haastattelu patsaan alkuperäisellä paikalla.)

Ei kommentteja: