maanantai 24. tammikuuta 2011

Demarit ja Stalin

(Julkaistu Uuden Suomen blogissa 24.01.2011)

Vasemmisto on nopeasti matkalla omaan hautaansa, jos Saksan johtava demari, Martin Schulz on parasta, mitä vasemmistolla on Euroopalle tarjota. Hän on nielaissut täydellisesti oikeistovalheet.
Euroopan parlamentin sosialistiryhmää johtavan Schulzin haastattelu julkaistiin virolaisessa Postimees-lehdessä 18.01.2011.
Schulzin suurin ilon aihe on kommunismin romahtaminen. Oljenkorreksi vasemmiston kriisiin hän kelpuuttaa Stalinin.
”Stalin ei tykännyt meistä vaan piti sosiaalidemokraatteja pahimpana vihollisenaan. Nimitti meitä sosiaalifasisteiksi”, Schulz hihkuu.
Schulz on Prahan julistajien ja kaksoiskansanmurhateoreetikkojen paras kaveri. Hän korostaa taistelleensa kommunismia vastaan aivan yhtä tarmokkaasti kuin fasisteja vastaan. Häntä loukkaa erityisesti se, että oikeisto yksinkertaistaa sosialistit kommunisteiksi.
”Niiden oikeistolaisten, jotka jatkuvasti huutavat, että sosiaalidemokraatit ovat kommunisteja, pitäisi tehdä paremmin kotiläksynsä. Se kritiikki meitä kohtaan on täysin aiheetonta”, Schulz summaa.

Niinhän siinä käy. Kommunismin rinnastaminen fasismiin johtaa aina fasismin rehabilitaatioon. Demarit ilman kommunismia ovat pelkkiä kansallissosialisteja, siis sosiaalifasisteja.
Stalin oli oikeassa. Viisas mies.

Itse olen täysin samaa mieltä amerikkalaisen äärioikeiston kanssa: hyvinvointivaltio on heille yhtä kuin sosialismi, joka on yhtä kuin kommunismi. Siksi Barack Obama edustaa amerikkalaiselle oikeistolle kommunismia.

Eurooppalaisella vasemmistolla ei ole toivoa ennen kuin Stalin ja kommunismi ovat osa yhteistä kansainvälisen työväenliikkeen historiaa ja perintöä.

Lähde:
http://www.postimees.ee/?id=373640

perjantai 21. tammikuuta 2011

Guggenheim ja Kirov

(Julkaistu Uuden Suomen blogissa 21.01.2011)

Amerikkalaisen taidelaitos Guggenheimin taidemuseon mahdollinen rantautuminen Helsinkiin ja muutama vuosi sitten torpedoitu venäläisen oopperatalo Kirovin hanke saada toimitila Helsingistä paljastaa, kuinka kipeästi kaipaamme tunnustusta lännestä.

Helsingin kaupunki pitää neuvotteluja Guggenheimin kanssa jo lähes lottovoittona. Muutama kriittinen taidekommentaattori pelkää, että Guggenheimin jalkoihin jää meidän oma modernin taiteen pyhättömme Kiasma puhumattakaan nyt Espoon Emmasta. Sinne on Guggenheimin tulon jälkeen turha kuvitella kenenkään enää eksyvän. Pääasia on, että amerikkalaisten taidemesenaattien avulla Suomi nostetaan maailmankartalle. Kesällä Helsingin satamaan eksyvillä amerikkalaisilla risteilymatkustajilla olisi itselleen sopivaa katsottavaa. Helsingistäkin löytyy jotakin, mitä maailmalle näyttää: amerikkalaista läsnäoloa.

Pietarissa toimiva Mariinski Teatteri, neuvostoaikana tunnettu kuuluisa Kirovin ooppera- ja balettitalo halusi ostaa vuonna 2005 Helsingissä Bulevardilla sijaitsevan vanhan oopperatalon, nykyisin Aleksanterin teatterina tunnetun taiteen huopatossutehtaan. Mariinskia johtaa Valeri Gergiev, karismaattinen kapellimestari. Epäilemättä hän halusi Bulevardille näyteikkunan länteen mainostaakseen Pietaria ja talonsa ohjelmistoa. Suomalaisia pelotti, aivan samalla tavalla kuin Guggenheimin tapauksessa, että venäläiset kultaavat Aleksanterin teatterin kupoleillaan ja täyttävät sen lahjakkuudella, joka jättää Töölönlahden uuden oopperatalomme huutamaan vaatimattomuuttaan. Pelkäsimme jäävämme statisteiksi omassa maassamme ja kulttuuriministeri Tanja Karpela torppasi hankkeen.

Surkuhupaisaa tässä on, että Bulevardin oopperatalo on alunperinkin venäläistä juurta. Se on rakennettu vuonna 1879 suurruhtinaskunnan ajalla venäläiseksi teatteriksi. Esiintyjät tulivat tuolloinkin Pietarista. Teatteri oli Venäjän valtion omaisuutta. Se kansallistettiin sotasaaliina 1919. Nyt voi vain todeta, että olisi ollut kulttuuriteko palauttaa teatteri alkuperäisille omistajille. Siihen ministeri Karpelasta ei ollut.

Voi, kuinka pieniä me olemme. Meillä on venäläiset juuret, mutta amerikkalaiset unelmat.

Guggenheim on aina tervetullut Helsinkiin. Mariinskikin olisi kelvannut, myös vallankumousjohtaja Kirovin nimellä.

maanantai 10. tammikuuta 2011

Virosta fasistien ihannevaltio EU:hun

(Julkaistu Uuden Suomen blogipalvelussa 10.01.2011)

Professori Jarmo Virmavirta loistavalla tavalla puheenvuorossaan http://jarmovirmavirta.puheenvuoro.uusisuomi.fi/57549-euro-vie-vironkin-kohti-euroopan-liittovaltiota
tunnusti, että Virosta on tulossa fasistien unelmavaltio EU:ssa: maassa ei ole oppositiota eikä ammattiyhdistysliikettä. Sillä tavalla Reichia on helppo rakentaa ja saada maa eurokuntoon. Virmavirta päätyy pohtimaan, että EU:sta tulisi kehittää liittovaltio, jossa virolaisista otetaan mallia.

Virmavirta on väärässä, kun hän kuvittelee Viron nykytilanteen johtuvan neuvostoperinteestä. Viron opposition puutteella ei ole mitään tekemistä neuvostomenneisyyden kanssa. Viroa hallitsee enemmänkin pakolaisnatsien neuvostovastaisuus, joka näkyy venäläisvastaisuutena ja kaikenlaisena vasemmiston ja ammattiyhdistysliikkeen vastaisuutena. Virossa on muodollisesti oppositio olemassa keskustapuolueessa, mutta se on vailla toimintamahdollisuuksia.

Virossa paljastuu selkeästi länsi-integraation tavoitteet. Kun kuulutaan sekä Natoon, EU:hun ja euroon, maasta on kadonnut sekä oppositio että vasemmisto ja ammattiyhdistysliike. Todellinen fasistin unelmavaltio.

On vaikea löytää mitään niin puhdasta kaiken edistyksen mitätöivää puheenvuoroa kuin arvon professori Jarmo Virmavirran jeesustelu Viron ihanuuden ääressä.

torstai 6. tammikuuta 2011

Siim Kallas ulos EU:n komissiosta heti

(Julkaistu Uudessa Suomen blogipalvelussa 06.01.2011)

Virolainen nationalisti ei voi hoitaa Euroopan Unionin ja Venäjän välisiä suhteita. Tämä tuli selväksi Venäjän rautateiden pääjohtaja Vladimir Jakuninin raivostumisesta EU:n liikennekomissaari Siim Kallasille Kallasin sekaannuttua Viron sisäpoliittisiin kähinöihin. Kallas käytti hyväkseen asemaansa komissaarina antaakseen tukensa virolaisille nationalisteille, Ansipille, Laarille ja Ilvekselle (pääministerille, hänen pikkuapulaiselleen ja presidentille) oppositiojohtaja Edgar Savisaaren tuhoamisyrityksessä. Aseenaan Kallas käytti maailman suurimman rautatieyhtiön, Venäjän rautateiden johtajaa, Vladimir Jakuninia.

Jakunin johtaa Suomen ja Venäjän välistä talouskomissiota. Suomelle on tärkeää, että rautatieyhteydet Baltian kautta Eurooppaan kehittyvät. Siinä tarvitaan Venäjää. Kallasin puuttuminen Viron sisäpolitiikkaan ja yritys kompromentoida Venäjän rautateiden pääjohtaja on erittäin vaarallista Suomen etujen vaarantamista. Suomalaisten tulee pitää huoli siitä, että Kallasin lähtölaskenta liikennekomissaarin virasta alkaa välittömästi.

Siim Kallas antoi lausunnon Virossa Kuku-radiolle, jossa hän katsoi Venäjän rautateiden pääjohtajan Vladimir Jakuninin toimineen väärin, kun hänen johtamansa säätiö rahoittaa Virossa ortodoksikirkon rakentamista. Kallasin mielestä kirkkoraha oli suoraa puoluetukea Viron oppositiopuolue keskustalle ja Edgar Savisaarelle. Kallas katsoi, ettei Jakuninia oteta enää vakavasti Euroopassa, varsinkaan Itä-Euroopassa, jossa pelätään Venäjän vaikutusvaltaa. Liikennekomissaari teki selväksi, että Viron sisäpolitiikan laineet lyövät häiritsevästi hänen kabinettiinsa Brysselissä.

Sellaisen liikennekomissaarin on aika siivota työpöytänsä Brysselissä.

Jakunin vastasi kirjeitse Kallasille olevansa hyvin pettynyt siihen, että Kallas suhtautui niin vakavasti virolaisten nationalistien räikeään yritykseen mustamaalata hänen hyvää ystäväänsä Edgar Savisaarta. Jakuninin mielestä Kallas ei ollut käyttänyt harkintaa vaan syöksynyt jakelemaan tuomioita tarkistamatta lehtijuttujen lähteitä ja uskonut surkeimpia provokaatioita. Jakunin korosti, ettei hänellä ole tapana pettää ystäviään. Jakunin viittasi hänen ja Kallasin hyvin alkaneeseen yhteistyöhön Euroopan ja Venäjän tasolla.

Jakunin käytti tilanteen hyväkseen ja hän sivalsi kirjeessään Viron johtoa nationalismista, russofobiasta, pronssisotilaan siirrosta ja fasismin rehabilitaatiosta. Aivan aiheesta.


Taustaa:
Vladimir Jakunin on viettänyt nuoruutensa Pärnussa, Virossa. Hän on hyvä ystävä Tallinnan kaupunginjohtaja Edgar Savisaaren kanssa. Savisaaren johtama keskusta on hallitustasolla Virossa oppositiossa. Keskusta johtaa yksin Tallinnan kaupunkia. Sen yksi vaalilupaus oli rakentaa ortodoksinen kirkko Tallinnaan Lasnamäen kaupunginosaan. Jakuninin johtama ortodoksikirkkojen rakentamista tukeva säätiö antoi kirkon rakentamista varten pienen avustuksen, 1,5 miljoonaa euroa. Se ei riitä kirkon valmistumiseen. Viron suojelupoliisi pyrki esittämään rahan kuin suorana puoluetukena Jakuninilta ja Venäjän rautateiltä suoraan Savisaarelle ja keskustapuolueen tilille.
Presidentti Ilves kiirehti lausumaan, ettei keskustapuolue voi kevään parlamenttivaalien jälkeen kuvitellakaan osallistuvansa hallitustyöskentelyyn. Vastalauseena Virossa on ryhdytty vaatimaan presidentti-instituution lopettamista.
Savisaaren oma ”totuuskomissio” antoi Savisaarelle täysin puhtaat paperit. Viron suojelupoliisi kieltäytyi paljastamasta nauhoja suojelupoliisin johtaja Raivo Aegin ja Edgar Savisaaren keskusteluista. Totuuskomissio kehotti Savisaarta valittamaan ihmisoikeusjärjestöille kuten Amnesty Internationalille yms. oppositioon kohdistuneesta vainosta.


Lähde:
www.postimees.ee/?id=367930