keskiviikko 10. syyskuuta 2008

Apartheid suomeksi?

Apartheid on suomeksi tietysti ei-kansalaisyhteiskunta. Sama pätee niin Viroon, Latviaan kuin entiseen Etelä-Afrikkaan.

Baltiassa apartheidin ydin on Viron ja Latvian itsenäistymisen ja kansainvälisen tunnustamisen jälkeen tehty kansalaisoikeuksien riisto, joka teki yli miljoonasta ihmisestä valtiottomia tai "ei-kansalaisia" (eng. stateless person).

perjantai 5. syyskuuta 2008

ENSV tekee paluuta

(Ria-Novosti 3.9.2008)
Koillis-Virossa kaksi maanviljelijää yhdistivät voimansa julistaakseen Viron sosialistinen neuvostotasavallan (ENSV) itsenäiseksi. He etsivät tasavallalle Venäjän tunnustusta, Pietarissa toimiva venäläinen kommunistijärjestö kertoi uutistoimisto Ria-Novostille.

"Emme enää halua elää porvarillisessa Virossa. missä kukaan ei välitä tavallisesta ihmisestä...missä työttömyys ja korruptio kasvavat ja jossa kaikki riippuu Natosta ja Yhdysvalloista", venäläiset kommunistit siteerasivat virolaista ENSV:n perustajaa, Andres Tammea.

Viron sosialistisen neuvostotasavallan perustajat ja asukkaat ovat jo muodostaneet neuvostohallinnon, poliisivoimat ja ryhtyneet merkitsemään rajojaan. Samanaikaisesti uuden valtion asukkaat valittavat, että porvarillinen Viro on lähettänyt "partion virolaisten Natsi-SS-veteraanien sukulaisia" ottamaan kapinoivan alueen takaisin haltuunsa. Uusi tasavalta luonnostelee parhaillaan ystävyyssopimusta Venäjän kanssa, jonka se pyrkii lähettämään Venäjälle tuota pikaa.

Viron ulkoministeriö kiirehti tuomitsemaan uutisen ankaksi. Virolainen nimi, Andres Tamm on yhtä yleinen kuin John Smith englanninkielisessä maailmassa. Andres Tamm-nimistä, itsenäistymään pyrkivää maanviljelijää Viron ulkoministeriö ei ole kyennyt jäljittämään.

http://en.rian.ru:80/world/20080903/116519145.html

Kieli vei jälleen työn opettajalta

(Postimees 5.9.2008)
Kaksi päivää ennen koulujen alkamista Virossa, Kohtla-Järvellä kadotti jälleen yksi venäjänkielinen rehtori työnsä. Ahtmen koulun vt. johtaja Irina Jekimenko ei ollut suorittanut työssään vaadittavaa viron kielen tasokoetta. Hän jätti eroanomuksensa, sillä Jekimenko olisi saanut muutoin potkut. Kohtla-Järven kaupungissa kolme muuta rehtoria kadotti tänä syksynä työpaikkansa kielivaatimusten takia.

Ahtmen koulussa rehtorin virkaa hoitaa väliakaisesti henkilö. jolla ei myöskään ole työssä vaadittavaa viron kielen taitoa. Järjestelyä perustellaan lyhyaikaisena, sillä koulu alkaa hakea uutta rehtoria.

maanantai 1. syyskuuta 2008

Venäjänkielisille rehtoreille potkut

(Postimees 30.08.2008)

Itä-Virossa venäjänkielisessä Kohtla-Järven kaupungissa kolme venäjänkielistä rehtoria joutui jättämään eroanomuksensa perusteluna se, etteivät he kyenneet täyttämään Viron kieliviraston viron kielen vaatimuksia. "Kielipoliisi" antoi viime vuoden lopulla huomautuksen Kohtla-Järven Keskikaupungin ja venäläisen lukion sekä Vahtran peruskoulun rehtoreille ja huomatuksen lisäksi 10 000 kruunun eli noin 700 euron uhkasakon. Uhkasakosta huolimatta rehtorit jättivät kielitestin suorittamatta.